Lelépő
Image default

10 dolog, amit biztosan nem tudtál a kőbányai pincerendszerről

A kőbányai pincerendszer bejárata az egyik ismert kereskedelmi tévécsatorna székházának közelében egy kis erdő szélén, hatalmas, nehéz vaskapuval elzárt területen található.
 
Háttérben a régi Dreher sörgyár épületei magasodnak az ég felé, belépve azonban nincs más, csak a végtelennek tűnő folyosórendszer és megannyi érdekesség. Ezekből gyűjtöttünk össze tízet. 
 
1. A történeti levéltárban található egy adományozó levél IV. Béla pecsétjével és 1244-es dátummal. Ez azt jelenti, hogy ez a bányaterület már a tatárjárást megelőző időszakban is ismert volt.
 
 
2. Úgy tudni innen termeltek ki köveket a kecskeméti református templom megépítéséhez, de biztosítottak alapanyagot a nagy árvizet követő újjáépítéshez is Pesten és Budán.
 
3. A pincerendszer járatai többnyire hat méter szélesek és hat-hét méter magasak.
 
4. A pincerendszer régi sörgyár alatt húzó része körülbelül negyvenezer négyzetméternyi területen helyezkedik el és nagyjából hat kilométer hosszú folyosórendszerből áll.
 
 
5. A mostani regisztrált pincerendszer teljes területe meghaladja százkilencvennégyezer négyzetmétert is, az összhossza pedig megközelíti harminc kilométert. 
 
6. 1861-ben a bánya beszakadt egy hatalmas, ötvenszer ötven négyzetméteres területen. A balesetben két bányász életét vesztette, ennek következtében pedig az üzemeltetők a bánya bezárása mellett döntöttek.
 
7. A sörgyártáshoz használt beáztatott árpát itt terítették szét hatalmas területeken, hogy aztán nyolc napig csíráztassák.
 
8. A pince azon része, mely huszonöt-harminc méter mélyen van a föld alatt, a második világháborúban óvóhelyként funkcionált.
 
 
9. 1944 márciusában a németek Magyarországra költöztették a legfontosabb hadiüzemeiket, a kőbányai pincerendszerbe pedig a német repülőgép-motorgyár került.
 
10. A sörgyár privatizációja óta, vagyis 1993-’94 óta a pincerendszer üresen áll, jelenleg a X. kerületi önkormányzat tulajdonában van. A terület hasznosítására számos terv készült, azonban egy sem valósult meg ezek közül.
 
Lelépő.hu, fotók: @sirrooth

Kapcsolódó