Lelépő
Image default

Virágözön vár ebben a csodálatos magyar arborétumban

A Szombathely belterületén található Kámoni Arborétumba érdemes ellátogatni a napokban – mondja Lakotárné Lőrincz Edit. Olvasónktól csodálatos képeket is megosztott a Lelépővel a látványos virágözönről.

Mesés látvány a virágszőnyeg

A felvételeken jól látható, hogy előbújtak a kora tavaszi virágok, így virágszőnyeget alkotnak a tavaszi tőzikék, a hóvirágok, a sáfrányok és még téltemetőt is látni. Az arborétumban már szirmait bontja a magnólia, a tavaszi bangita, a varázsmogyoró.

„A rovarok is előbújtak, látni méheket, dongókat és lepkéket is” – teszi hozzá.

A Kámoni Arborétumról

A Kámoni Arborétum huszonhét hektáros területén több mint háromezer fa és cserjefaj él. A ma Szombathelyhez tartozó településrész valaha önálló falu volt. Az arborétum mostani területét az 1860-as években láprét és kőris-tölgy ligeterdő borította és Sághy Mihály tulajdonában volt.

Ő volt az, aki elkezdte az arborétum területének kialakítását,

a kertépítést pedig fia kezdte meg az 1890-es években. Sághy István egyrészről bővítette a területet, másrészről pedig az 1930-as évekig több mint ötszáz fásszárú növényt telepített ide.

A viharos évtizedek megtépázták az arborétumot is. A II. világháború idején katonai tábor működött a területen, a később pedig az arborétum fáit a helyi lakosság vágta ki, hogy azzal fűtsenek.

Az 1950-es évekre a park kétharmada kipusztult.

Az elmúlt évek megfeszített munkájának eredményeként azonban mostanra visszakapta csodálatos arcát, és elmondható az is, hogy ez az arborétum rendelkezik Magyarország leggazdagabb fásszárú gyűjteményével.

Lelépő, fotók. Lakotárné Lőrincz Edit

Kapcsolódó