Lelépő
Image default

Hétvégén a veszélyhelyzet miatt nem ajánlott a túrázás a Mátrában, a Bükkben és a Börzsönyben sem

Az Egeredrő Zrt és a Börzsön Speciális Mentők is azt kérik: ezen a hétvégén senki ne túrázzon az erdőben.
 
Az EGERERDŐ Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy a hétvégén ne kiránduljanak a Mátra és a Bükk erdeiben.
 
Tájékoztatásuk szerint a folyamatos esőzés teljesen feláztatta a talajt, emiatt nagyfokú fakidőlés tapasztalható az erdőben. A meteorológiai előrejelzések hétvégére még több csapadékot ígérnek, alacsonyabb térszintekben eső, magasabban pedig hó formájában. Emellett viharos szélre is kell számítani, ami tovább növeli a fakidőlések kockázatát.
 
A havas hegy veszélyeire figyelmeztetnek a Börzsönyi Speciális Mentők is.
 
A hegylábaktól kb. 500 méterig, a túrák alsó szakaszain, a vízkapacitáson messze túltelített talajok, talajfagy nélkül, mély sárban és áradó patakokkal jellemzők, amelyek nagy sodrással és habzó sáros vízzel zubognak le a völgyekben.
 
A 600 méter feletti területeken magasságban gyorsan változnak a terepviszonyok és hirtelen vastagszik a vizes nehéz hó. Ág-, korona- és gallytörés, és akár szálankénti fa kidőlés veszélyesek is lehetnek egyes útvonalak, a vizes, nehéz hó súlya miatt, mert a hó terhe alatt az átvizesedett talajon a fák instabillá váltak.
 
De a fakidőlés veszélye erősebb szél esetében fokozottabban fennáll az alacsonyabb régiókban is, ahol a jelentős mennyiségű csapadék feláztatta a talajt.
 
A hétvégére a meteorológiai előrejelzések alapján Nagy-hideg-hegyen 10-20 km/h alapszél várható, de akár jelentősebb 30-35 km/h széllökések is kialakulhatnak. A szél szombaton dél körül fog felerősödni, és vasárnap is jellemző lesz! Az előrejelzés szerint pedig hétfőre drasztikusan erősödni fog, akár 50 km/órás széllökésekkel.
 
Fokozatosan veszélyes a túrázás a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, vagy Királyháza-Dobogó-bérc, és különösen a Királyháza-Pogány-bérc útvonalon.
 
A sziklás, meredek utak, gerincek könnyen jegesednek és a völgyekben az áradó patakok nehezen- vagy át sem kelhetők.
 
A Csóványosról a Hinta rétek – Kemence patak felé haladó Ételhordó út (Z jelzés) felső gerincesebb szakasza, különösen erősebb északi, északnyugati szélben, igen kitett a szélnek és az magas hótorlaszokat építhet, még a vizesebb havat is átmozgatva.
 
Királyrét – Nagy-hideg-hegy és Csóványos térségben az átkötő szakaszok – Hármas-kút felé, Kelemen kaszáló, Éneklő út, vagy a Rakodó-Égés-bérc-Szabó-kövek-Csóványos szakasz veszélyes terepnek számítanak.
 
Azt kérik, a havas/jeges túrázásban tapasztalatlan és megfelelő felszereléssel nem rendelkező kirándulók ne induljanak útnak!
 
lelépő.hu, fotók: Facebook

Kapcsolódó