Lelépő
Image default

A havas Mecsekben vadászó vadmacskát fotóztak

Vasárnap kapták lencsevégre a fokozottan védett állatot Zobákpuszta közelében. Vadmacska hihetetlenül ritkán mutatkozik errefelé.

Félénk a mecseki vadmacska

A 7300.hu számolt be arról, hogy Wéber Gábor természetjáró november 26-án, vasárnap, a reggeli órákban egy vadmacskát fotózott a Mecsekben. Elmondása szerint az állat félénk és óvatos volt, a kiránduló pedig maga is meglepődött, amikor szembe jött vele az erdei úton.

A portál úgy tudna, három éve a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársainak is sikerült megörökíteniük egy példányt a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben egy kameracsapda segítségével. Ezt az esetet leszámítva a kutatóknak csak egyszer, egy villanásnyi pillanatig sikerült megpillantaniuk a területen.

Legtöbbször kivadult, vagy kalandozó házi macskákat lehet látni helyettük.

Ez is az egyik legnagyobb veszélyforrása az állatfaj fennmaradásának. Szakértők szerint a házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek.

VERSENGENEK A TÁPLÁLÉKÉRT ÉS A LEGJOBB BÚVÓHELYEKÉRT, VALAMINT BETEGSÉGEKET ADHATNAK ÁT A VADMACSKÁKNAK.

Ezt olvastad már?

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska. Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát is.

Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent a nemzeti park kamerái előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed.

AHOGYAN ARRÓL A LELÉPŐ IS BESZÁMOLT, 2023 NYARÁN KÉT VADMACSKA KÖLYÖK IS NEVELKEDETT EZEN A TERÜLETEN.

Korábban a Lelépő mutatott már meg felvételt a börzsönyi vadmacskákról, akkor is azon a fatönkön játszottak, ahol a mostani, elképesztően jó minőségű videó készült az egyik példányról.

Ennyire jó videó sosem készült a börzsönyi vadmacskáról

Lelépő

 

Kapcsolódó