Lelépő
Image default

Játszadozó vadmacska családról készített felvételeket az egyik hazai nemzeti park vadkamerája

Holtfán játszadozó vadmacska családot kapott lencsevégre Nagyoroszi közelében a Duna-Ipoly Nemzeti Park vadkamerája – adta hírül a WWF Hungary.

A WWF Hungary, vagyis a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetének magyarországi csoportja öt éve működik együtt többek között a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal. A közös munka célja, hogy a területükön kijelölt erdők állapotán javítsanak, és növeljék a fajgazdagságot.

„A fokozottan védett vadmacska megjelenése az egyik ilyen területen azt jelenti, hogy jól haladunk” – mutatnak rá közösségi oldalukon közzétett posztjukban. Hangsúlyozzák: a faj a természetes, összefüggő, nagy kiterjedésű erdőket kedveli, ahol távol lehet az ember által bolygatott területektől.

A WWF arra is felhívja a figyelmet, hogy a vadmacskákat számos tényező veszélyezteti. Ilyen például a házi macskákkal történő hibridizáció, a táplálékért és az élőhelyért folytatott verseny, illetve a kivadult macskáktól származó betegségek is.

Meglátásuk szerint felelős macskatartással sokat tehetünk a vadmacskák védelméért.

„Ha erdők közelében élünk, különösen ügyeljünk arra, hogy merre jár házi kedvencünk” – kérik. Hozzáfűzik, a vadmacskák élőhelyének fenntartásával számos más faj, köztük a fokozottan védett hiúz védelméhez is hozzájárulhatunk.

Hogyan különböztethejük meg a vadmacskát a házi macskától?

Illusztráció, fotó: Somogyi László

A WWF tájékoztatása szerint a vadmacska feje sokkal szélesebb, füle inkább oldalra nő, csíkozott bundája folytatásaként bozontos szőrű farkát 7-9 fekete harántcsík díszíti. A farka általában vastagabb, mint a házi macskának.

Sok esetben azonban még a szakértőknek is nehéz megkülönböztetni,

főleg ha olyan egyeddel találkoznak, amely már hibrid. Épp ezért lenne fontos megőrizni a tiszta génállományt, ivartalanítani, és minél távolabb tartani az erdőktől a házi macskákat.

Lelépő

Kapcsolódó