Lelépő
Image default

Varázslatos utazások: Ezek a különböző vármegyékben élő magyarok legkedvesebb belföldi úti céljai

Több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a vidéki szálláshelyeken tavaly. A vármegyék adatainak összesítése alapján a legtöbb belföldi turista Pest vármegyéből indult útnak 2023-ban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

A pest vármegyeiek utaztak a legtöbbet 2023-ban

A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek 74 százaléka belföldről érkezett. Az NTAK adatai alapján a vármegyék közül a legtöbb, összesen 1 millió 248 ezer belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva − Pest vármegyéből kelt útra tavaly.

Közülük a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak.

Siófok az első számú úti célok között

Ráadásul nemcsak abszolút értelemben, hanem a vármegyék népességéhez viszonyítva is itt volt a legmagasabb (93%) a belföldi turisták aránya 2023-ban. Hasonlóan igaz ez Győr-Moson-Sopronra, amely összességében és népességarányosan is a 2. legtöbb belföldi utazót adó területe volt hazánknak.

A turisták innen leginkább Zalakaros, Balatonfüred és Siófok felé vették az irányt.

Csakúgy, mint a népességhez viszonyított legtöbb belföldi turistát adó vármegyék dobogójának képzeletbeli 3. fokán található Komárom-Esztergom turistái.

A fürdővárosok minden belföldi turista körében népszerűek

Saját vármegyéjüktől átlagosan a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya turistái utaztak. Ráadásul mindhárom területről Siófokot célozták, amely a legkedveltebb belföldi turisztikai célpont volt ezekben a vármegyékben. Saját vármegyéjükön kívülre a leggyakrabban a már említett Pest és Győr-Moson-Sopron mellett egyébként Hajdú-Bihar vármegye turistái utaztak tavaly.

Ők legtöbbször Gyulán, Egerben és Miskolcon szálltak meg.

A vármegyét már elhagyva, de ahhoz a legközelebb a somogyi turisták utaztak, a legtöbben Zalakarosra, Hévízre és Pécsre. Saját vármegyéjükön belül pedig legnagyobb számban a zalaiak keresték a pihenést 2023-ban.

A leghosszabb kikapcsolódásokra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái indultak, az átlagos tartózkodási idejük, 2,9; 2,8; illetve 2,8 vendégéjszaka volt. A legtöbb vendégéjszakát 2023-ban Pest vármegye turistái töltötték az országban: összesen 3,1 millió éjszakát.

A fiataloknak is a Balaton a riviéra

A legtöbb fiatal (19-24 év közötti) Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyéből utazott, leginkább Siófokra, Nyíregyházára és Miskolcra. A legidősebb, 65 év feletti generáció tagjai is leginkább innen, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből keltek útra − ugyanezen városok felé.

2023-ban a legidősebb belföldi turista 100 éves volt, aki Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol 3 éjszakát töltött. A legfiatalabb, még egyéves kort el sem ért belföldi vendég 4 éjszakát töltött Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahová Budapestről érkezett.

Továbbra is a szállodák a legnépszerűbbek

A szálláshelyek megoszlása alapján látható, hogy a 4-5 csillagos hotelfoglalások aránya Győr-Moson-Sopron turistái körében a legmagasabb (39%), amelyek főként

Budapestre, Zalakarosra, Bükre, Balatonfüredre és Hévízre koncentrálódtak 2023-ban.

A kempingek a Komárom-Esztergom vármegyei utazók körében a legnépszerűbbek, akik főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szállnak meg ilyen szálláshelyeken. A legtöbb vendégházat viszont Békés turistái foglalják le, elsősorban Egerben, Siófokon, Szegeden és Békésszentandráson.

Lelépő, fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

Kapcsolódó