Lelépő
Image default

Ezek a hölgyek kedvenc belföldi úti céljai

A tavalyi teljes vendégforgalom negyvenhat százalékát a női vendégeknek köszönhetik a hazai szálláshelyek. A fővárost követően legszívesebben Siófokot, Hajdúszoboszlót és Hévízt keresték fel. 

Cserszegtomaj és Noszvaj a toplistán a hölgyek körében

2023-ban több mint 15 millió bel- és külföldi utazó fedezte fel Magyarországot, a hazai szálláshelyek pedig 41 milliónál is több vendégéjszakát regisztráltak. Bár országosan a nemek aránya kicsivel ugyan, de a férfiak felé billen, egyes turisztikai térségekben közel ugyanannyi női vendéget regisztráltak. A Sopron-Fertő (49%), a Mátra-Bükk térségben (49%) és a Balaton esetében is (48%) kiemelkedően magas volt a hölgyek aránya. Több település pedig

kifejezetten női desztinációknak számít, így Cserszegtomaj, Cserkeszőlő, Szarvas és Noszvaj is.

A hölgyek többsége Budapestről indul felfedezni az országot

A szálláshelyválasztást tekintve az NTAK adatok alapján leginkább hotelekben szállnak meg a nők. Foglalásaik ötvenhat százaléka, közel négy millió éjszaka érkezett ilyen szálláshelyekre 2023-ban. Ha nem szállodában foglaltak szállást, akkor a legnépszerűbbek az egyéb és magánszálláshelyek voltak a körükben. Ide a hölgyekhez köthető foglalások huszonnyolc százaléka szólt.

A belföldi női turisták legnagyobb számban Budapestről, Pest vármegyéből, Győr-Moson-Sopronból és Borsod-Abaúj-Zemplénből indultak útnak.

Többségük Balaton, Mátra-Bükk, valamint Budapest környéke térségek felé vették az irányt.

Az NTAK adatai szerint a legtöbb női nemzetközi vendéget Németországból, Romániából és Csehországból köszönthettünk. A külföldi vendégéjszakák számát figyelembe véve Szarvason több mint hatvan százalékban nők éjszakáztak. Harkányban, Berekfürdőn és Csopakon is ötvenöt körüli volt a hölgyekhez köthető éjszakák száma.

Ezért utaznak a hölgyek

Az adatok alapján a női utazók legfőbb utazási motivációit 2023-ban az üdülés, szórakozás, pihenés, a rokonok, barátok és ismerősök látogatása, valamint egészségük megőrzése jelentette. Sokan közülük akár egyéni utazóként is elindultak:

a hölgy utazók huszonkét százaléka egy főre foglalt szállást.

Tavaly a legifjabb hölgy turista alig pár hónapos, a legidősebb pedig száz éves volt. A női utazók körében a 45-54 évesek (19%), a 35-44 évesek (18%), illetve a 25-34 év közöttiek (17%) korosztályos részesedése volt a legnagyobb.

Nemcsak a nők utaznak szívesen, nőnap alkalmából az utazás is népszerű program az NTAK adatok alapján. A március 8‒10-i hétvégére az előző héthez képest négy százalékkal több, közel 220 ezer foglalás érkezett a hazai szálláshelyekre.

Lelépő, fotók: MTÜ

Kapcsolódó