Lelépő
Image default

Vezetett sétákkal, és számos más, ingyenes programmal vár március 15-én a Budavári Palotanegyed

Színes programkínálattal emlékezhetünk a Budavári Palotanegyedben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire március idusán.

Megtelik az emlékezőkkel a Budavári Palotanegyed

Ingyenes családi programok, zene, tánc, irodalom, kiállítások, történelmi séták, fegyverbemutatók és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit. A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programokra előzetes regisztráció szükséges.

A hagyományoknak megfelelően március 15-én ingyenesen látogatható a Szent István-terem és a hozzá tartozó kiállítás.

A várható nagy érdeklődés miatt javasolt az előzetes online időpontfoglalás.

Szintén díjmentesen tekinthető meg a Jáky-gyűjtemény válogatása a Várkert Bazár Déli palotájában található YBL6 Művészeti Térben.

Huszárjátékok és fegyverbemutatók várnak a Lovardában március 15-én

Az újjászületett Csikós udvaron és a Lovardában interaktív huszáros játékok, kézműves foglalkozások és kokárdakészítés mellett kardcsörtetéstől hangos fegyverbemutatókkal készülnek a szervezők.

A Budavári Palotanegyedet egész nap lovas huszárok járják majd,

a látogatóik citerás katonameséket hallgathatnak és nem maradhat el a fúvószenekari huszárkoncert sem.

A Főőrségben a Rejtélyes Történelem rendhagyó előadásain Katona Csaba történész mutatja be, hogy milyen is volt az élet a korabeli Pesten és Budán. Kiderül, hogyan teltek az emberek mindennapjai, hogyan öltözködtek, mivel foglalkoztak és hogyan néztek ki az otthonaik. Történelmi RögvEst címmel interaktív, a szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit bemutató előadással is várják az érdeklődőket.

Vezetett sétákkal tárulnak fel a Palotanegyed forradalmi titkai

Március 15-én a forradalom és szabadságharc várbeli helyszíneit a „Nem engedünk a ’48-ból!” című vezetett sétán fedezhetik fel az érdeklődők. Az „Újjászülető Örökségünk” című séta pedig lehetőséget kínál, hogy a résztvevők megismerhessék Hauszmann Alajos munkásságát, valamint fő művének, a Budavári Palotának és környezetének újjászületését.

A Várkert Bazárban gitár- és harmonikakísérettel elevenítik fel Petőfi forradalmi költészetét, az előadáson újraértelmezve hangzanak el a költő ismert művei.

Lelépő, fotók: Várkapitányság

Kapcsolódó