Lelépő
Image default

Három magyar hely bizonyítja, Szent Miklós varázslatos személye az év minden napján velünk él

Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, a gyermekek kedvence, akire nem csak a katolikus egyház emlékszik meg, de magyarok milliói is határon innen és túl. 

Szent Miklós a mai Törökország területén, Müra városában élt a 4. században jómódú család egyetlen gyermekeként. Már fiatal korában is ismert volt jócselekedeteiről, később egy égi jelnek köszönhetően a város püspökévé is választották. Nyugat-Európának is az egyik legnépszerűbb szentje lett, a házasság és az anyaság oltalmazója, a gyermekek barátja, akinek nagylelkűségéről legendák szólnak. Így alakult ki a Mikulás-kultusz.

Hazánkban Szent Miklós nevét számos település viseli magán, névadója volt Szigetszentmiklósnak és Kunszentmiklósnak is, de emlékezete templomok és közterületi szobrokban is él.

Szent Miklós domonkos kolostor, Budapest

A Szent Miklós domonkos kolostor maradványai és a Miklós-torony Budapest I. kerületében található, a Várnegyedben, a Hess András tér 1-2. szám alatt, a Hilton szálló épületébe beépülve.

A püspökről elnevezett tornyot a 15. század elején építették. Mátyás király idejében készült el a kerengő udvarán megtalált kút. Buda 1530-as ostroma során az épület megsérült, a szerzetesek elhagyták. A török hódoltság idején egy ideig még álltak a maradványai, de Buda visszavétele előtt elbontották, alapfalait és pincéit betemették.

Szent Miklós-plébániatemplom, Pécs

Pécsen, az Ágoston tér észak-keleti szegletében 1130 körül épült az első templom. A Szent Miklós tiszteletére felszentelt templomot a XIII. században az Ágoston-rendi szerzetesek kapták meg a kozepkoritemplom.hu információi szerint. Később, az északi oldalon, megépült a kolostor zárt udvarral és kerengővel, az udvarban kúttal. Valószínűleg itt működött a rend főiskolája.

A török időkben a gótikus templomot mecsetté alakították, 1620 után azonban lebontották és köveiből, a ma álló Szent Ágoston-templom helyén új mecsetet emeltek.

Szent Miklós szobor, Sopron

Halász utca elején található egyemeletes műemlék épület valamikor oltárjavadalmas ház volt. A keskeny homlokzatú ház kőkeretes ablakai között az emeleten félköríves fülkében párna szerű talapzaton áll a püspök szobra, előtte felirat nélküli medalion látható. A Köztérkép leírása szerint a jobbkeze mintha sérült volna, bal kezében könyvet és almákat fog magához.

Lelépő, fotók: Korzózz Velünk, kozepkoritemplom.hu, Máthé Alexandra

Kapcsolódó