Lelépő
Image default

Praktikák, amiknek köszönhetően soha többé nem fogja feltörni a lábadat a túracipő

A vízhólyagok nagyon hamar megjelenhetnek a lábunkon túrázás során, amennyiben nem megfelelő cipőt választunk. De a kellemetlen sérülések a zokni átnedvesedésén túl számos más ok miatt is kialakulhatnak.

Érdemes tehát kirándulás előtt fokozott figyelemmel lennünk és megelőznünk a fájdalmas vízhólyagok kialakulását. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány tanácsot.

1. A megfelelő cipő kiválasztása a túra előtt

Fontos, hogy mindig megfelelő méretű cipőben túrázzunk, tehát az ne legyen se túl szűk, se túl bő. Fontos, hogy vásárlás előtt mindig felpróbáljuk a kiszemelt darabot, hiszen a méret márkánként eltérő lehet. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nap során a lábunk kissé megduzzad, így érdemes a délutáni órákban cipőt próbálni.

2. Törjük be a cipőnket

Mielőtt hosszabb túrára indulunk, törjük be az új cipőnket. Viseljünk először néhány órát otthon, majd menjünk el vele bevásárolni, vagy sétálni egyet a közeli parkban. Ezzel időt adunk a cipőnek arra, hogy a lábunkhoz idomuljon, így a lehető legkényelmesebben fog illeszkedni és elkerülhetjük azt is, hogy kidörzsölje a sarkunkat.

3. Megfelelő zokni

A pamut zokni remekül felszívja a nedvességet, így nem csak a kellemetlen szagokat előzhetjük meg a használatával, de azt is, hogy a nedves ruhanemű okozta súrlódás miatt megjelenjenek a vízhólyagok a lábunkon. A legjobb választás a gyorsan száradó darabok, de hosszabb túrákra érdemes kifejezetten sport- és túrazoknikat beszerezni a népszerű sportáruházakban.

4. Használjunk talpbetétet

A cipőboltokban és számos gyógyszertárban vásárolhatunk olyan talpbetétet, amit egyszerűen a cipőnkbe tudunk illeszteni, hogy aztán tartást, kényelmet és jobb illeszkedést biztosítsanak. Ennek feltétele, hogy cserélhető talpbetéttel rendelkező cipőt vásároljunk. Ezek a talpbetétek neoprénből, memóriahabból, géllel töltött párnából és egyéb anyagokból is készülhetnek. A kutatások jelenleg arra engednek következtetni, hogy a neoprén változatok csökkentik leginkább a vízhólyagok kialakulását.

5. Több napos túra során váltogassuk a cipőket

A több napos túrákra készülőknek érdemes több cipőt is magukkal vinniük és folyamatosan váltogatva használni őket. Így megelőzhetjük a hólyagok kialakulását, hiszen a cipőnk nem mindig ugyanazon a helyen fogja dörzsölni a lábunkat.

6. Tartsuk szárazon a lábunkat a vízhólyag ellen

Fontos, hogy olyan cipőt válasszunk, amely egyrészről vízálló, másrészről légáteresztő is. Ez távol tartja a lábunktól a nedvességet és az izzadság is könnyen elpárologhat belőle. Érdemes bőrből, vászonból és egyéb lélegző anyagokból készült lábbeliket választani a túrázáshoz. Ha pedig a cipőnk vagy a zoknik valamilyen okból mégis átvizesedik, a lehető leghamarabb cseréljük le. Szárítsuk meg a lábunkat, majd vegyünk fel száraz zoknit és cipőt.

Lelépő, fotók: Unsplash

Kapcsolódó