Lelépő
Image default

A kortárs templomépítészet mintapéldánya a pátyi II. János Pál templom

A II. János Pál-templom építése közel két évtizedet ölelt fel – ennyi idő telt el az alapkőletételtől a templom felszenteléséig, melynek felépítését nagyrészt adományokból finanszírozták.

Isten háza és a közösségi élet színtere a pátyi templom

A Pest megyei Pátyon található II. János Pál templomban a tradíció, a funkcionalitás és a kortárs innováció egyszerre van jelen. Az elliptikus épület az állandóságot testesíti meg, miközben

olyan hangulatot teremt meg, amely elmélyült áhítatot tesz lehetővé.

Liturgikus teret közösségi és oktatási helyiségeket, rendezvényteret, vendégszobákat, plébániaszállást, irodákat, kiszolgáló helyiségeket tartalmaz és egy csodás kertet, amely szintén a helyi közösségi élet új színterévé válhat.

A templom természetesen elsősorban Isten háza, azonban koncertek, kiállítások, gyermekrendezvények helyszíne is lett átadása óta.

Modernitás és letisztultság

A templomtér kialakítása meglehetősen formabontónak tekinthető, az építészek a liturgia változásaira reagáltak ezáltal. A cél tulajdonképpen az volt, hogy egyfajta kortárs vallási építészeti kísérlet részeként egy modern templommodellt alkossanak meg, amelyben a hangsúly a közösség aktív részvétele felé tolódik el.

A történeti templomépítészet középkor óta meglévő hagyományai új megfogalmazásban jelennek meg.

A II. János Pál templomban a főhajó elveszíti súlypontját, ugyanakkor a liturgikus tér a tradíció jegyében a barokk templomra jellemző apszissal lezárt szentélyt idézi.

A templomtér legkiemelkedőbb eleme az oltár zöld kőtömbje, melyet természetes fény világít meg.

A templom legösszetettebb része a vasbeton kupola. Ez felel a belső tér szórt és irányított fényeinek megteremtéséért, kiemelve a szakrális funkcióknak megfelelő hangsúlyokat.

Ezt olvastad már?

A Lakitelken található Jézus Szíve templom eddig is híres volt különleges ereklyéiről, hiszen megtalálható itt Szent Imre herceg valamint Boldog Romzsa Tódor püspök és vértanú ereklyéje is. Most ezek köre bővült Szent II. János Pál pápa vérereklyéjével.

A KEGYTÁRGYAT STANISŁAW DZIWISZ BÍBOROS, A NÉHAI SZENTATYA EGYKORI SZEMÉLYI TITKÁRA ADOMÁNYOZTA A TEMPLOM SZÁMÁRA.

Elképesztő! II. János Pál pápáéval bővült egy gyönyörű magyar templom ereklyéinek köre

Archdaily nyomán Lelépő.hu, fotók: Bujnovszky Tamás

Kapcsolódó