Lelépő
Image default

Hatalmas siker! Sosem nyert még olyan rangos elismerést magyar település, mint most Tokaj

Tokajt választotta a világ legjobb kiemelt települései közé az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), most először nyert magyar település ilyen rangos turisztikai díjat – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel csütörtökön.

Tokaj a legjobbak között

Kiemelték: az alapításának 950. évét ünneplő város öt földrész mintegy kétszázhatvan településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat. A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak, és mozgatórugója a további, történelmi léptékű turisztikai fejlesztéseknek. Ezek célja, hogy

hazánk egyik legkedveltebb célpontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése.

A UNWTO 2021-ben indította el ezt a kezdeményezését. Olyan vidéki úti célokat ismernek el, amelyek kiemelkedő turisztikai fejlesztéseik mellett is hangsúlyt helyeznek a helyi értékek és termékek megőrzésére és népszerűsítésére. Mindemellett gondot fordítanak a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság megőrzésére is.

Posta György, Tokaj polgármestere szerint a díj visszaigazolja azt a kitartó munkát, amit évek óta végeznek.

A díjjal járó címet Tokaj minden hazai és nemzetközi reklámjában feltüntetheti, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a korábbiaknál is több turista érkezzen a településre.

A számos szakterületet, így a termékfejlesztést, a marketinget vagy éppen a kulturális és természeti erőforrás-megőrzést is lefedte a zsűri. Végül a világ mintegy huszonkilenc országának ötvennégy települését vette fel 2023 legjobb turisztikai településeit bemutató listájára. A többek között perui, etióp, iráni, indonéz és japán településeket is tartalmazó listára a hazánkkal szomszédos országok közül

az osztrák Schladming, valamint St. Anton am Arlberg, illetve a horvát Slunj került fel.

A UNWTO a turizmus világszintű irányítását és fejlesztését célzó szervezet. A Best Tourism Villages by UNWTO célja, hogy felhívják a figyelmet a turizmus vidékfejlesztésben betöltött szerepére – írta közleményében az MTÜ.

Lelépő

Kapcsolódó