Lelépő
Image default

78 év után ismét egy gyönyörű csúcsdísz gazdagítja a Budai vár sziluettjét

Felhelyezték a Honvéd Főparancsnokság homlokzatára a süttői mészkőből faragott első díszeket – jelentette be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. 

Erdélyi mesterek által készült ablakokat építenek be

A tervezett ütemnek megfelelően halad a Dísz téri Honvéd Főparancsnokság épületének megújítása. Bekerültek az ablakszerkezetek és az ablaktokok. E utóbbiakat a fa megmunkálásában évszázados hagyományokkal rendelkező

székely mesterek készítik a Kossuth-díjas székely-magyar író, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán.

A borovi fenyőből megmunkált, kapcsolt gerébtokos nyílászárók az eredeti tervek és régi fényképek alapján, ugyanakkor a modern kor előírásai szerint készülnek. A Dísz téri épületszárnyra több mint nyolcvan szürkészöld színű ablakot és erkélyajtót helyeznek fel közeljövőben.

Már az ókori rómaiak is építkeztek a süttői mészkőből

Az elmúlt időszakban elkészült a nehézállványzat is, így megnyílt az út a homlokzati kövek felhelyezésére. Folyamatosan érkeznek a süttői mészkőből faragott bábos kőkorlát és szemöldökpárkány elemek a palota melletti építési területre. Ezek közül számos homlokzati díszítés már felkerült az épület keleti homlokzatára.

Az észak-magyarországi Süttő község közelében található mészkőbányák már közel kétezer éve működnek,

az innen származó mészkövet az ókori Római Birodalomban is használták.

A süttői mészkő keménységének köszönhetően ellenáll a városi ártalmaknak. Ez az oka annak, hogy számos középület, például a Parlament, a Mátyás-templom és a Szent István-bazilika felújításánál is alkalmazták.

Felkerült a csúcsdísz a Honvéd Főparancsnokság épületére

A Honvéd Főparancsnokság kupolájának építése is a tervezett ütemben halad, szakembereink már felhelyezték rá a közel kétszáznyolcvan kilogramm súlyú csúcsdíszt, amely

hetvennyolc év után ismét a budai Vár sziluettjét gazdagítja.

Jelenleg a kupola üvegfedésének rácsszerkezetét építik, melyen keresztül Budapest páratlan panorámájában gyönyörködhetnek majd a látogatók. Hamarosan indul a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri épületszárnyának építése is. Ez az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatával közel azonos látványt fog nyújtani.

Méltó helye lesz a Honvéd Főparancsnokság épületében a Hadtörténeti Múzeumnak

Mint ahogyan azt a Lelépő már korábban megírta, a Kallina Mór tervezte Honvéd Főparancsnokság és a vele egybeépült Honvédelmi Minisztérium a második világháborúban kapott súlyos, de nem végzetes találatot.

Azonban a helyreállítás elmaradt.

Előbbi épületet a kommunista hatalom döntésére ideológiai okokból az első emeletig visszabontották, utóbbit a földdel tették egyenlővé. A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető palota kupolájában kilátó nyílik, az újjászülető épület pedig nyitva áll majd a Budavári Palotanegyedbe látogatók előtt, benne lel méltó otthonra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Ezt olvastad már?

Így fog kinézni az egykori Honvéd Főparancsnokság déli homlokzata!

Lelépő

Kapcsolódó