Lelépő
Image default

Egészen a Himalájából repült hazánkig ez a parányi vándorfüzike

2023. október 13-án igazi madárritkaság, egy vándorfüzike került hálóba a Perkupa és Szalonna között működő Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomáson – tájékoztatott az Aggteleki Nemzeti Park.

Isten hozott, az Aggteleki-karszton!

A vándorfüzike költőterülete Észak-Szibéria és a Himalája északi része között fekszik, az állomány döntő többsége Délkelet-Ázsiában telel.

Kóborló példányai azonban rendszeresen eljutnak Európába, így kis számban hazánkba is.

A nemzeti park gyűrűző állomásán 2008 és 2012 után ez volt a harmadik vándorfüzike, ami felbukkant, úgy tudni,

az Aggteleki-karszton kívül máshol hazánkban még nem volt látható.

A vándorfüzike parányi, de gyönyörű madár

A vándorfüzike tudományos neve phylloscopus inornatus. Az Ázsiában elterjedt madárfaj kistermetű, csupán tíz centiméter hosszú. Tollazata általában zöldes vagy sárgás-zöldes színű, de ez az évszaktól és az életkoruktól függően változhat. Főként fákkal borított területeken, erdőkben, bozótokban és cserjéseken élnek. Főként rovarokat és más kis ízeltlábúakat fogyasztanak.

A vándorfüzikék fészkelési területei főként a szibériai és észak-közép-ázsiai erdős területeken találhatók. Ezeken a területeken töltik a nyarat. Az őszi hónapokban, általában szeptember és október között, a vándorfüzikék visszaindulnak telelőterületeikre, ahonnan március-április táján indulnak vissza fészkelési helyükre.

Ezek a parányi madarak gyakran csoportosan vonulnak, repülésüket rövid pihenőkkel szakítják meg. A vonulás során hatalmas távolságokat tesznek meg, ritka esetben pedig akár Magyarországon is beköszönhetnek.

Lelépő, fotók: Aggteleki Nemzeti Park Facebook oldala

 

 

 

Kapcsolódó