Lelépő
Image default

Szépen kikerekedett a börzsönyi vadmacska – videóval

Továbbra is jó egészségnek örvend a legendás börzsönyi vadmacska, aki a Duna-Ipoly Nemezti Park területén elhelyezett vadkamerában ismét megmutatta magát. Ahogyan a felvételen is jól látszik, téli bundát növesztett és kicsit mintha szedett is volna magára az állat.

Hízott vagy téli bundát növesztett a börzsönyi vadmacska?

„Nem vagyok duci, csak téli bundát viselek” – írja közösségi oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park ahhoz a videóhoz, amit hétfőn töltöttek fel a börzsönyi vadmacskáról. Hozzáteszik, a korábban már lencsevégre kapott állat továbbra is szívesen mutogatja magát a kameracsapdának.

A nemzeti park területén a vadmacska élőhelyének megőrzése, nagy kiterjedésű összefüggő és változatos szerkezetű erdők fenntartása nélkülözhetetlen. Ezek ugyanis nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújtanak számukra.

A Börzsönyben a feladatokat az úgynevezett LIFE4OakForests projekt keretében kezdték meg

és folytatják a szakemberek az idei évben is.

Imádja gondosan kialakított élőhelyét az állat

A mostani felvételen is jól lászik, hogy az állat kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket. Emellett látható az is – ahogyan az a Lelépő által korábba már megosztott másik videóból is kiderül – a vadmacska szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát is.

AHOGYAN ARRÓL MAGAZINUNK IS BESZÁMOLT, 2023 NYARÁN KÉT VADMACSKA KÖLYÖK IS NEVELKEDETT EZEN A TERÜLETEN.

Játszadozó vadmacska családról készített felvételeket az egyik hazai nemzeti park vadkamerája

Az év emlőse lett a vadmacska

A házi cirmos közeli rokonát, a vadmacskát választotta 2024-ben az év emlősének a Vadonleső program. A kezdeményezést az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével. Az állatról számos érdekességet ebben a cikkünkben lehet megtudni.

A vadmacska lett az Év emlőse

Lelépő

Kapcsolódó