Lelépő
Image default

Megjelentek a tavasz első hírnökei a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Január 24-én figyelték meg a volgamenti hérics első virágzó példányát a Körös-Maros Nemzeti Park Csorvási löszgyep részterületén. A szakemberek szerint áprilisra a területen akár kétezer növény is virágba borulhat.

Avarmentes talajon bújt ki az első volgamenti hérics

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai január 24-én vették észre, hogy kibontotta szirmait az első volgamenti hérics. A szakértők szerint a korai virágzás nem szokatlan, ugyanis az utóbbi három évben januárban már megjelentek az első példányok.

Palcsek István Szilárd

„Idén az első virág egy olyan területen hajtott ki, ahol az ősz folyamán természetvédelmi célú kaszálást végeztünk” – írja weboldalán a nemzeti park. Hozzáteszik, a gyep magassága itt rövid, a talaj pedig avarmentes, így a napsütés hatására gyorsan átmelegszik.

Tavasszal akár kétezer virág is kibonthatja a szirmait

A növény a bimbóját dugja ki először a földből. Ennek oka, hogy a korai virágok általában még csak a talajfelszínen nyílnak. Virághajtásuk csak később nyúlik meg és a virágzó növények magassága a húsz-harminc centimétert is elérheti.

A fagyok ellen úgy védekeznek, hogy becsukják szirmaikat.

illusztráció

A volgamenti hérics virágzását folyamatosan figyelemmel kísérik a szakemberek. Rendszeresen számolják is a növényt, melynek virágzási csúcsa általában március végén, április elején van.

Ilyenkor egyszerre akár kétezer hérics is kibontja szirmait a nemzeti park területén.

Magyarországon található a volgamenti hérics elterjedési területének nyugati határa Európában. Úgy tudni, a legnagyobb hazai, őshonos állomány a Csorvási löszgyepen található.

Lelépő, fotó: Palcsek István Szilárd, a címlapkép csak illusztráció

Kapcsolódó