Lelépő
Image default

A vadmacska lett az Év emlőse

A házi cirmos közeli rokonát, a vadmacskát választotta 2024-ben az év emlősének a Vadonleső program. A kezdeményezést az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti a Magyar Természettudományi Múzeum és a Fővárosi Állat- és Növénykert közreműködésével.

Az európai vadmacskáról

Az európai vadmacska küllemében nagyon hasonlít a házi macskához, de életmódjában, viselkedésében vérbeli vadállat – írja közleményében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Skóciától Dél-Európáig, keletre a Kaukázus hegyvonulatáig megtalálható ragadozó a nappalokat sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti.

Az éjszaka leple alatt a nyíltabb terepen, erdei tisztásokon vadászik.

Tápláléka csaknem kizárólag frissen elejtett állatokból áll: rágcsálókat, madarakat, de akár üregi nyúl méretű zsákmányt is ejthet. Táplálékösszetétele elsősorban a kínálat függvénye. Mezei pockokban bővelkedő években több vadmacska is kizárólag ezeket a mezőgazdasági károkat okozó kisemlősöket fogyasztja.

A házimacskákkal való keveredés veszélyezteti a vadmacskák fennmaradását

A Hermann Ottó Intézet tájékoztatása szerint a genetikai vizsgálatok elérhetőségének egyszerűsödésével a jövőben fog kirajzolódni a vadmacskaállományok valódi természetvédelmi helyzete.

„De már most is látható, hogy vannak olyan területek, ahol a hibridizáció (a házimacskákkal való keveredés) mértéke jelentősen nőtt, ami veszélyezteti az állomány hosszú távú fennmaradását” – magyarázzák. Hozzáteszik: a felelős házi macskatartás, a házi kedvencek következetes ivartalanítása és portán belül tartása jelentősen segítheti a faj megmaradását.

A Vadonleső Programról

Mint ismert, a Vadonleső Program Magyarország egyik első, úgynevezett közösségi adatgyűjtő programja. Önkéntesek bevonásával, tizennyolc védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi 2009 óta. A program gondozásában, az Év emlőse kezdeményezés keretében már a tizenegy fajt vizsgáltak. Ennek apropóján egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire.

Ezt láttad már?

A 7300.hu számolt be arról, hogy Wéber Gábor természetjáró november 26-án, vasárnap, a reggeli órákban egy vadmacskát fotózott a Mecsekben. Elmondása szerint az állat félénk és óvatos volt, a kiránduló pedig maga is meglepődött, amikor szembe jött vele az erdei úton.

A havas Mecsekben vadászó vadmacskát fotóztak

Lelépő

Kapcsolódó