Lelépő
Image default

Beköszöntött a tavasz az ország legismertebb botanikus kertjébe

Kibújtak a kikelet legelső virágai – jelentette be a jóhírt a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a közösségi oldalán. Már nyílnak a hóvirágok, a téltemetők és a varázsmogyoró is.

Csodálatos látvány az éledő természet a Nemzeti Botanikus Kertben

„A hóvirágok legkorábban nyíló tövei gyakran már novemberben virítanak a Kert egyes pontjain” – írja a Nemzeti Botanikus Kert. Hozzáteszik, az enyhe időjárás előcsalogatta a kert legkorábban nyíló téltemetőit, de folyamatosan bújnak elő a hóvirágok is.

Különleges pókszerű, színes virágaival a varázsmogyoró néhány kertészeti fajtája is megörvendezteti a látogatókat.

Vezetett sétán ismerhetők meg a hónap növényei Vácrátóton

A botanikus kert az ország leggazdagabb gyűjteményével büszkélkedhet, benne közel tizenháromezer féle növénnyel. Egyszerre mindet megismerni nem lehet, ezért a különböző évszakokban visszatérő látogatók számára vezetett a kerti sétákat tartanak.

Minden hónapban az aktuálisan virágzó vagy a lombozatuk miatt érdekes növényekre hívják fel figyelmet lehetőleg minél több kertrészt érintve a bejárattól az üvegházakig. A nyolc-tízállomásos tanséta a látnivalók váltakozása alapján jellemzően havonta változik, a hossza pedig 1,2 és 1,8 kilométer között mozog.

Ezt olvastad már?

A Nemzeti Botanikus Kert mellett országszerte gyönyörködhetünk a koratavaszi virágokban. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak a héten már a múlt héten sikerült lencsevégre kapnia az első virágzó tarka sáfrányt. Akkor a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen bukkant fel a gyönyörű növény. A nemzeti park tájékoztatása szerint február 6-án Kiskundorozsma környékén is le tudtak fényképezni egy pompázó egyedet.

Már virágzik a csodálatos és igen ritka tarka sáfrány

Lelépő

Kapcsolódó