Lelépő
Image default

Már virágzik a csodálatos és igen ritka tarka sáfrány

A Kiskunsági Nemzeti Park több pontján is virágzik már a tarka sáfrány, aminek példányainak természetvédelmi értéke tízezer forint.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársainak a héten már a múlt héten sikerült lencsevégre kapnia az első virágzó tarka sáfrányt. Akkor a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen bukkant fel a gyönyörű növény. A nemzeti park tájékoztatása szerint február 6-án Kiskundorozsma környékén is le tudtak fényképezni egy pompázó egyedet.

A tarka sáfrányról

A nősziromfélék családjába tartozó tarka sáfrány leginkább február végén-március elején nyílik. Idén azonban az enyhe időjárásnak köszönhetően már február elején láthatunk virágzó állományokat.

Virágzáskor magassága alig 4-8 centiméter; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat.

A Kiskunságban a fehér, míg például a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel.

A külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik – innen származik az elnevezése is.

Rövid ideig gyönyörködhetünk csak a virágzásában

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak egy-két hétig csodálhatjuk. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja.

A tarka sáfrány mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén szép állományai találhatók többek között. A Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin lehet megcsodálni.

Lelépő, fotók: Tamás Ádám, Puskás József, Schneider Viktor

Kapcsolódó