Lelépő
Image default

Akár negyvenezer sáfrány virágzásában is gyönyörködhetünk ebben a mesés magyar erdőben

Csokonyavisontán a sáfrányok készen állnak arra, hogy elvarázsoljanak bennünket. 
 
Virágzásnak indult a halvány sáfrány (Crocus vittatus) Csokonyavisontán – adta hírül a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága. Hozzátették, a közelmúltig kárpáti sáfrányként ismert, ritka, védett növényfajunk február-márciusban nyílik, tölcséres virágai sötétlila színűek, de
ritkábban fehér vagy fehér alapon kéken csíkozott példányokkal is találkozhatunk.
 
A halvány sáfrány üde gyertyános-tölgyesekben fordul elő. A nemzeti park becslése szerint
a csokonyavisontai állomány idén várhatóan harminc-negyvenezer tőből fog állni.
Ugyanakkor a szinte tavaszias februári időjárásnak köszönhetően korábban kezdtek nyílni, de a rákövetkező napok hideg időjárása visszavetette a virágzást, így a teljes állományról még nem áll rendelkezésükre pontos adat. 
 
 
Mint ismert, a sáfrány név az arab zafran szóból származik, ami sárgát jelent. A latin crocos pedig fonalat, ez a megszárított bibe fonal alakjára utal, a család neve innen ered. A sáfrány bibéjéből nyert jellegzetes fűszer az ókor óta ismert ízesítőanyag.
Ez a csodálatos virág védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.
 
A tavasz első heteit érdemes kihasználni arra, hogy a természetben barangolva csodálatos virágokban gyönyörködjünk. Ebben a cikkünkben látványos fotókon mutatjuk be, hogyan borult lila-fehérbe a dunavecsei Csabonyi erdő, itt pedig egy képgalériát mutatunk arról, hogy aktuálisan mely védett növényeink bontogatják a szirmaikat a Bükkben. Ebben a cikkünkben pedig arról lehet olvasni, hogy védetté nyilváníthatják azt a dél-bajai területet, ahol a csodálatos és elképesztően ritka tarka sáfrány nő.
 
lelépő.hu, fotók: Kelemen Áron és Hatvani Anikó

Kapcsolódó