Lelépő
Image default

Virágba borult a Hortobágy, teljes pompájukban a téltemetők

„Az enyhe időjárásnak köszönhetően virágba borultak a Tiszakürti Arborétum téltemetői” – írja közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az illatos virágok mágnesként vonzzák a beporzó rovarokat.

A téltemetőről

A téltemető egy gumós, bokros növény, amely a boglárkafélék családjába tartozik, és 8-18 centiméter magasra nő. A védett, korán virágzó úgynevezett geofiton növény egy időben nyílik a hóvirággal. Könnyen felismerhető fényes, sárga virágairól, melyek alatt gallérozó murvalevelek helyezkednek el kör alakban.

A virágszirmok csúcsosak, külső levelei hosszúkásak és belső levelei keskenyek. Az élénkzöld tőlevelek a virágzás után jelennek meg, majd a tavasz során visszahúzódnak.

A téltemető eredetileg dél-európai mediterrán növényfaj, ugyanakkor rendkívül jól alkalmazkodott a hazai környezethez is. Éppen ezért országszerte megtalálható a nedves talajú erdőkben és ligetekben.

Vezetett túrán gyönyörködhetünk bennük

Ezek a legkorábban nyíló virágok is megcsodálhatóak lesznek a február 17-ére meghirdetett téli sétán, amelyre a Tisza árterében kerül sor. A négy-öt kilométeres túra nagyjából két órát vesz igénybe, és a Tiszakürti Arborétum főbejáratától indul. További információk itt.

Lelépő, fotók: Héjáné Béres Margit

Kapcsolódó