Lelépő
Image default

Szombaton kezdődik az év legjobban várt madárfesztiválja a Tatai Vadlúd Sokadalom

A hónap utolsó szombatján immáron 23. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Tatai Vadlúd Sokadalom.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár öt-hatezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egyedülálló Magyarországon, Európában!

Egyedülálló…
– a környezete: a Gerecse hegység nyugati lábánál, egy hajdani történeti ökológiai folyosóban, egy lecsapolt mocsár helyén terül el,
– a helyszíne: barokk kisváros szívében, egy mindösszesen 2 km2 kiterjedésű mesterséges tómeder biztosítja a színpadot,
– a hiteles, önkéntes szervezők révén: 2022-ben 192 önkéntes adta tudását, energiáját és idejét a lebonyolításhoz,
– a példaértékű összefogás: állami és civil természetvédelem szereplői, Tata Városa és megannyi partner, támogató produktuma a Tatai Vadlúd Sokadalom!

Már harminckilencezer vadlúd van az Öreg-tavon

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata-környéki vizes élőhelyek alkotta Ramsari területen már mintegy negyvenkétezer, ezen belül

a tatai Öreg-tavon maximum harminckilencezer vadlúd tartózkodott.

A ludak többsége nagy lilik, a második legszámosabb faj a nyári lúd. A madártömegben maximum 2 példány globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd tűnt fel, de láttak már ritka vendég apácaludat is. A tavon napközben több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is további ezrekkel emelkedhet.

Csúcsidőszakban, november végén és december elején, a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az hatvanötezret is elérheti.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett
egész nap változatos programok várják.

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, azok, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, azok a tatai Öreg-tó medrében már működő vadludas webkamera közvetítésén keresztül online, akár otthonról is figyelemmel követhetik a Vadlúd Sokadalom fő attrakcióját, a vadludak napi mozgalmát.

Ezt láttad már?

„Csodálatos látvány a Tatai tónál: több ezer vadlúd hagyja el egyszerre a tavat, mintha egy élő dominó sor indulna meg.” – ezt írta közösségi oldalára feltöltött videó mellé a Filmdzsungel stúdió.

Elképesztő videó készült arról, hogyan hagyja el több ezer vadlúd egyszerre a tatai tavat

Lelépő

Kapcsolódó