Lelépő
Image default

Mától webkamerán is nézhetjük a tatai Öreg-tónál gyülekező vadludakat

A Tatai Vadlúd Sokadalom tájékoztatása szerint a hétvégén kihelyezték az Öreg-tó medrébe azt a webkamera rendszert, aminek köszönhetően mostantól 0-24 órában élvezhető a vadludak és a többi vízimadár látványa.

Az Öreg-tó vízimadarainak életét ide kattintva lehet nyomonkövetni.

Mikor érdemes a vadlúd megfigyelésre érkezni?

A Tatai Vadlúd Sokadalom tájékoztatása szerint a vadludak reggeli kirepülése (kihúzás) az Öreg-tóról napkelte körül történik. Ez időpontban változik. A szezon kezdetén 6:20-tól egészen 6:50-ig húzódhat.

Ahogy megyünk bele a télbe, így decemberben, aki biztosra szeretne menni, hogy lássa ezt a pazar természeti látványosságot, ők

reggel 07:00 órára érjenek ki a tóparti sétányra.

A legutolsó madarak sokszor 9:00 órakor szállnak fel a vízről.

Az vadludak esti visszaérkezése (behúzás) napnyugta körüli időpontban történik. Jellemzően délután 15:00 és 17:00 óra között. Először csak néhány kisebb csapat jelenik meg az Öreg-tó légterében, hogy ellenőrizzék, hogy biztonságos-e a tó és környezete.

A megszerzett információval repülnek vissza a társaikhoz.

Amennyiben mindent rendben találtak, úgy a „fő csapat” 16:15 – 16:45 körül érkezik be az Öreg-tóra. Természetesen ez is decemberre vonatkozik. Novemberben egy kicsit későbben, hiszen később is sötétedik.

December végéig várnak a vadludak

Az Öreg-tónál az első nagy vadlúd csapatok november 10-e körül jelennek meg. Ekkor éri el a tónak a vízszintje azt a magasságot, ami megfelel számukra. Kibukkan a tó közepén az a zátonyrendszer, amelyen előszeretettel éjszakáznak. Változatos vízmélységet találnak ilyenkor.

A mélyebb részek megvédik őket a szőrmés ragadozóktól.

Akik sok vadlúdban szeretnének gyönyörködni, ők november 15. és december 24. között látogassanak ki az Öreg-tóhoz.

Elképesztő videó készült arról, hogyan hagyja el több ezer vadlúd egyszerre a tatai tavat

Lelépő, fotók: Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook oldala

Kapcsolódó