Lelépő
Image default

A jég az úr az ukrán határ közelében található, az ország egyik legjelentősebbjeként számon tartott őstölgyesben

A tarpai Nagy-erdő a Nagy-hegy mögött terül el. Az őstölgyes területén százötven-kétszáz éves, egy-másfél méter vastagságú fák sorakoznak. Mellettük gyertyánok és juharok magasodnak.

Csodálatos őstölgyes magasodik az Észak-Alföld szélén

Az Észak-Alföld peremén a Szipa-patak ölelésében fekszik a tarpai Nagy-erdő közel hatszáz hektáros tömbje. Tölgy-kőris-szil ligetek és gyertyános tölgyesek váltják egymást, több védett, fokozottan védett fajnak nyújtva élőhelyet.

Az erdő ukrán határ közelében lévő „őstölgyese” már 1952-ben védett lett. A többi része 1982-ben vált a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet részévé. Régen ez az erdő szolgáltatta a környék vízimalmainak, szárazmalmainak és egyéb építményeinek faanyagát.

Elképesztően gazdag az élővilága

Az erdő aljnövényzetében hegyvidéki növények találhatók, beleértve a szagos mügét, a kapotnyakot és a berki szellőrózsát. Itt található a kárpáti sáfrány hazánk legnagyobb összefüggő állománya is.

A téli fészektérképezések célja az ismert fészkek ellenőrzése és újak felfedezése volt. Ennek során a Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint sok értékes megfigyeléssel bővül biotikai adatbázisuk.

„Ezekben a napokban alkonyatkor messze hallatszik az uhu (Bubo bubo) jellegzetes hangja, de a harkályfélék is aktívan kiabálnak az idős erdőállományokban” – teszik hozzá.

Változatos élővilág figyelhető meg a Nagy-erdőben

A Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán fellelhető információk szerint a területen a madarak között otthonra talál a holló, a szalakóta, a gyurgyalag, a fekete harkály és a fekete gólya is. A bagolyfélék közül szinte minden hazai faj képviselteti magát itt. Emlősök közül a védett borz, vidra, nyuszt, vadmacska, menyét és nyest is él a Nagy-erdőben, de vaddisznók, szarvasok és őzek is előfordulnak.

Kétéltűek és hüllők közül szinte minden hazai faj megtalálható itt, beleértve a keresztes viperát és a siklók több faját is. A mocsári béka nagy számban él a területen, de a gőte is megfigyelhető. A környék élővilágában számos érdekes bogárfaj is megtalálható, így találkozhatunk itt nagy hőscincérrel és a szarvasbogárral is.

Lelépő, fotók: Habarics Béla, Hortobágyi Nemzeti Park

Kapcsolódó