Lelépő
Image default

A Kőszegi-hegység lábánál bújik meg az ország egyik legszebb mesterséges tava

Az Abért-tó Kőszeg határában, káprázatos természeti környezetben fekszik. Az állóvizeknek mesés hátteret nyújtanak a Kőszegi-hegység vonulatai.

Az Abért-tó, korábbi nevén Kőszeg-Lukácsháza víztározó egy mesterséges, de árvízvédelmi feladatokat is ellát. Elődlegesen biztosítja Szombathely, Lukácsháza, Gyöngyösfalu és Gencsapáti árvíz elleni védelmét, de az elmúlt évtizedben népszerű kirándulóhellyé is vált.

Nevét Abért Lászlóról kapta, aki a Vízügyi Igazgatóság főmérnöke volt és sajnálatos módon az építkezésről hazafelé tartva egy balesetben életét vesztette.

A kialakítása nélkülözhetetlen volt

1965-ben hatalmas árvíz pusztított, a megduzzadt Gyöngyös patak elönött több települést is. Ezt követően született meg a gondolat, hogy Kőszeg déli részén, Lukácsháza északi területein egy árvíztározót építsenek. A megvalósításra azonban több évtizedet kellett várni.

A természetvédelmi hatóság féltette a Gyöngyös patak medre mentén talált élőhelyeket

és számos ötlet merült fel a vízfelület turisztikai célú hasznosítására is. Ezeket végül elvetették.

A 2008-ban elnyert Európai Uniós támogatásból az Abért-tó kivitelezése 2009 szeptemberében kezdődött és 2010. június 30-án fejeződött be.

Horgászok mennyországa a mesterséges tó

Az Abért tavat a Rábához tartozó Gyöngyös-patak táplálja, amely egy átfolyón keresztül a II. számú tavat is táplálni tudja. Ez utóbbi felesleges vize egy úgynevezett öblítő-csatornán keresztül jut vissza a patakba.

A kiváló vízminőségű tavak a horgászok kedvelt úti célja, rendszeresen adnak otthont neves horgászversenyeknek is.

A környéken járva érdemes felfedeznünk a térség rejtett kincseit. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy négy öreg fa vigyázza az ország egyik legszebb köztéri Szűz Mária szobrát Horvátzsidány határában, a Mária út mentén. Itt pedig megmutatjuk, hogyan néz ki az ország legnagyobb platánfája, amely mesebeli dombok ölelésében, csodás angolkertben magasodik.

Lelépő, fotók: Keresztes Csaba, a Lelépő hivatalos Facebook csoportja

Kapcsolódó