Lelépő
Image default

Idén több külföldi látta a Budavári Palota ékszerdobozát, mint magyar

Már százötvenezernél is többen csodálták már meg a Szent István-termet – számolt be közösségi oldalán a Nemzeti Hauszmann Program. Mint ismert, a csodálatos termet a TIME magazin is ajánlotta.

Az újjászületése óta eltelt szűk két év alatt már több mint százötvenezren látták a Budavári Palota ékszerdobozát, míg a Budavári Palotanegyed megújítását és Hauszmann Alajos örökségét bemutató Hauszmann-sztori kiállítást közel százhúszezren tekintették meg – adta hírül a Nemzeti Hauszmann Program.

Kiemelték, idén a hazai látogatóknál több külföldi érkezett.

A legtöbb érdeklődő főleg az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Spanyolországból, valamint a Távol-Keletről jött.

Mint ismert, a díszes szoba megtervezésével Hauszmann Alajost, a Budavári Királyi Palota bővítését végző építészt bízta meg Ferenc József 1897 októberében. A helyiség méretei miatt Hauszmann egy igazi ékszerdobozt álmodott meg.

Hauszmann a kor legkiválóbb művészeit és iparosait kérte fel a Szent István terem berendezésének elkészítésére. A terem csodás, diófából készült burkolata Thék Endre gyárában készült. Roskovics Ignác festőművész festette meg az Árpád-ház nagy alakjainak képeit, és ő alkotta meg a Szent István megkoronázása című festményt is. A majolikalemezek és a nagy, impozáns kandalló Zsolnay Vilmos pécsi gyárából került ki.

Szent István mellszobrát Strobl Alajos mintázta,

a fali aranybrokát szövet Haas Fülöp és Fia szövőgyárában készült, a kárpitozás és a bútor pedig Gelb és Fia műtermében született. Hauszmann Alajos tervei alapján születtek meg a Szent István-terem függönyei, de díszes, faragott székeket is tervezett.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, a tekintélyes amerikai lap, a TIME idén is összeállította a világ legnagyszerűbb helyszíneinek listáját.

A ranglista történetében először szerepel rajta magyar helyszín. Idén az ötven helyszínből álló listára Budapest, és a Nemzeti Hauszmann Program több eleme is felkerült. A Budavári Palotanegyedben újjáépített Szent István-terem, a Főőrség épülete és a Karakas pasa tornya szerepel a világ legszebb helyszíneiről szóló listán.

Lelépő, fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó