Lelépő
Image default

Egészen különleges, ragadozó rablópille rajzik a Kiskunságban

Az igazán dekoratív küllemű keleti rablópille egy stabil állományát fedezte fel a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársa június 21-én. A megkerülés azért nagyon érdekes, mert a Kiskunságban soha nem volt még adata ennek a hazánkban fokozottan védett rovarfajnak.

A rablópille ragadozó. A lepkékhez csupán annyi közük van, hogy a kifejlett példányok többnyire repülő rovarokra, így akár lepkékre is vadásznak, amelyeket a levegőben kapnak el.

Ebben rendkívül gyors röptük és különleges látásuk is segíti őket.

A rablópille körülbelül öt centiméteres szárnyfesztávolságú, tehát viszonylag nagyméretű rovar. Jól fejlett szárnyai gazdagon erezettek, fekete-sárga színűek. Ez a feltűnő színkombináció elsősorban a rájuk vadászó ragadozók, például a madarak megtévesztését és elriasztását szolgálja – írja Enyedi Róbert zoológiai referens a nemzeti park weboldalán.

Kettéosztott szemüknek felső-elülső része csak az ultraibolya tartományban lát. Ennek köszönhetően az ég homogénebb háttérként jelenik meg számukra. A repülő rovarok kontrasztosabb, sötét foltként érzékelhetők és ez lehetővé teszi, hogy a rablópillék akár

nagyobb távolságból is könnyen észrevegyék a zsákmányállataikat vagy éppen a fajtársaikat.

Alapvetően júniusban és júliusban rajzanak és elsősorban a forró napokon, szikrázó napsütésben repülnek, de mivel az imágók rövid életűek, az egyes területeken általában csak néhány hétig találkozhatunk velük.

Hozzátéve: melegkedvelő állatokként hazánkban leginkább a sziklagyepeken és a szubmediterrán száraz, félszáraz gyepeken fordulnak elő. Emellett előkerültek már őrségi láprétről is. 2013-ban az Alföld délkeleti csücskében, a Körös-Maros Nemzeti Parkban bukkantak rá korábban ismeretlen állományaira.

A mostani híradásnak az ad apropót, hogy ennek a Magyarországon fokozottan védett rovarfajnak eddig nem voltak ismert adatai a Kiskunságból. További érdekesség, hogy a faj első kiskunsági megkerülése után egy nappal a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének munkatársai is beszámoltak a keleti rablópille szegedi észleléséről.

Lelépő, fotók: Puskás József

Kapcsolódó