Lelépő
Image default

A napelemek tehetik tönkre a világörökség részének számító erdélyi települést

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást – mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.

Az épített örökségéről híres Brassó megyei település elöljárója a román állami hírügynökségnek elmondta, hogy a községben tizenöt-húsz lakos nyert támogatást napelemek felszerelésére a Zöld Ház program keretében, de félő, hogy ezek tönkreteszik a faluképet.

Az egykori szász település erődtemploma és parasztvára mellett hagyományos cseréptetői miatt érdemelte ki a rangos kitüntetést.

Ezeket veszélyezteti a modernizációs folyamat. Szászkézd polgármestere szerint nem könnyű szabályozni a beavatkozást, mivel Romániában nem létezik ezt tiltó jogszabály. Úgy véli, módosítani kellene a törvényeket. A cél az lenne, hogy

az értékes épített örökséggel bíró településeken, így százkézden is csak a kulturális igazgatóság jóváhagyásával lehessen fejlesztéseket véghezvinni.

Úgy vélte, a napelemeket az udvarok, kertek napos oldalán is fel lehetne állítani. Hangsúlyozta: káros lenne, ha a házak cseréptetőire, a legláthatóbb helyekre kerülnének. A napkollektorok ily módon a település turisták által leginkább látogatott pontjairól, a parasztvárból, az erődtemplom tornyából és a környező dombokról is láthatók lesznek.

Hasonló problémára hívta fel a figyelmet korábban Deák-Székely Szilárd, Torockó polgármestere is.

Erről a májusi Hungarikum ünnepen beszélt. Az Europa Nostra-díjas épített örökségére büszke település fejlesztésével kapcsolatban elmondta: a Fehér megyei magyar községben napelemekkel tennék energiatakarékossá a középületeket. Meg kell azonban találniuk ennek módját, hogy a fejlesztés ne ártson Erdély értékes épített örökségének.

Romániában hatalmas érdeklődés övezi a környezetvédelmi minisztérium napelemprogramját. Az idei Zöld Ház program regionális támogatási kerete valamennyi fejlesztési régióban rövid idő alatt elfogyott. A Székelyföldet is magába foglaló regionális keret – ahova Brassó és Fehér megye is tartozik – három perc alatt merült ki.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter korábban közölte, idén minden eddiginél nagyobbb keretet biztosítanak. A 1,75 milliárd lejes (130 milliárd forint) – költségvetésből 87 ezer házra kerülhet napelem.

Erdélyből jó hírek érkeztek mostanában. Menetrendszerinti busszal is elérhető ezentúl Közép-Erdély legszebb természeti kincse. A világemlékezet részévé vált a legféltettebben őrzött erdélyi kincsünk, amit a románok államosítottak. Megmenekül a pusztulástól az egyik legszebb romvárunk az Europa Nostra-díjas erdélyi település mellett

Lelépő, fotók: Facebook, Visitmures

Kapcsolódó