Lelépő
Image default

Meseszép vörös gémet fotóztak az ébredező tatai lápon

Maimalac, azaz Jakabházy Miklós ismét megörvendeztette követőit a közösségi oldalán zseniális természetfotókkal. A csodálatos madarakat, köztük egy vörös gémmel, pénteken, a hajnali órákban tudta megörökíteni.

A Tatai Fényes Tanösvény mindig tartogat valami különlegeset az arra járóknak. Jakabházy Milósék pénteken jégmadárban, bakcsóban, pihe-puha kiskacsákban és ráadásként egy még itt is ritka vendégnek számító vörös gémben gyönyörködhettek a tavirózsa tengeren kívül.

A vörös gém igazi kuriózum.

A Magyar Madártani Egyesület leírása szerint a kiterjedt öreg, avas nádasok lakója. Jóval ritkább szürke rokonánál. Fészkét nádból építi, fészekalapjait más fajok is felhasználhatják. A párzási időszakban a kifejlett példányok tollazata világosabb, színesebb lesz. A párzást különféle pózokból álló násztánc előzi meg.

Költőhelyétől sokszor jelentős távolságra is eljár táplálkozni, kedveli a székisásosokat. A halak mellett kétéltűeket, vízirovarokat, rákokat is fogyaszt. Vonuló madárként április és szeptember között figyelhető meg hazánkban. A telet Nyugat-Afrikában tölti.

Keveset tudni arról, hogy mekkora az állománya hazánkban.

A 2008-2012-es feljegyzések szerint 800 és 1400 párra volt tehető a populációja, az állománya stabilnak mondható. Magyarországon fokozottan védett állatnak számít, eszmei értéke 250 000 forint.

Jakabházy Miklós nevével nem először találkozhatnak a Lelépő olvasói. Megmutattuk már, milyen elképesztő képsorozatot készített a magyar fotós egy csapatnyi pici muflonról. Azt is, amikor egy kupacnyi csíkos hátú kismalacot sikerült lefotózni a Vértesben. És persze azt is, amikor csókolózó hódokat fényképezett le szintén a tatai lápon.

Lelépő, fotók: Maimalac

Kapcsolódó