Megdöbbentő eredményt hozott a Nébih vizsgálata, amelyben a hazai street food-osokat vizsgálták. Volt, ahol a csótányokkal, máshol ötven kilogrammnyi hús hűtésével akadt gond.
Az országszerte vizsgált száznyolcvanöt street food vendéglátó-létesítménynél tizennégy alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták; a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság jelezte: több eljárás még folyamatban van,
az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 000 forintot.
A közlemény szerint a nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó-létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. Az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák mellett az alkalmazottak sok esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást.

A street food-osoknál talált hiányosságok között említette a Nébih, hogy nem vezettek naprakészen minden előírt dokumentumot, hiányzott az allergénekről való tájékoztatás.
Volt, ahol a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek,
valamint jellemző hiba volt a szakosított tárolás hiánya.
Élelmiszereket elvétve kellett csak kivonni a forgalomból, elsősorban a nyomonkövethetőség hiánya miatt. Egy súlyosabb eset fordult elő, amikor ötven kiló húst kellett megsemmisíteni egy egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.

A street food-osokat megelőzően a Nébih legutóbb a magyar fröccsutcákat és pincetúrákat ellenőrizte. A Nébih akciója során több mint száz létesítményt, valamint azok alkoholos ital kínálatát vizsgálták. És bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni, összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra.
Lelépő, fotók: Unsplash, illusztráció

		
