Lelépő
Image default

Most kiderült, milyenek valójában a magyar borok a népszerű fröccsutcákban és pincetúrákon

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálata is szerepelt.

A Nébih akciója során több mint száz létesítményt, valamint azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték – jelentette be közleményében Felkai Beáta Olga. Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni,

összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra.

A figyelem középpontjában a balatoni fröccsutcák

A balatoni „fröccsutcák” vizsgálata során százegy vendéglátóhelyet, előállító üzemet, illetve azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték a szakemberek. Az eredmények közül Felkai Beáta kiemelte, hogy a fröccs alapborok kivétel nélkül rendelkeztek a Nébih által kiadott azonosítóval, továbbá nyomonkövethetőségük is megfelelő volt. Emellett a forgalmazók a helyszínen a számlát és a borkísérő okmányokat is be tudták mutatni.

A vizsgált fröccsöket a legtöbb esetben palackos kiszerelésű borokból készítették.

A fröccsök előállításához szükséges higiéniai feltételek valamennyi ellenőrzött balatoni létesítményben biztosítottak voltak, továbbá az általános higiéniás állapotokkal kapcsolatban is pozitív tapasztalatokat hoztak a vizsgálatok. A vendéglátóhelyeken a mosogatás megfelelőnek bizonyult, az egységek takarítási utasítással rendelkeztek, valamint a dolgozók egészségügyi kiskönyveit is rendben találták a szakemberek. Csak néhány esetben volt szükség intézkedésre a pult mögötti helyiség általános higiéniai állapota miatt – ismertette Felkai Beáta.

Volt, ahol hibákat találtak

A fröccskészítéshez használt alapborok egyértelműen azonosíthatók, a kimérésükre szolgáló egy és két deciliteres edények pedig hitelesítettek voltak. Az ellenőrzések során huszonhét hatósági mintavételre került sor, emellett kettőszázhetvenöt hazai, valamint kettőszázhatvanhat külföldi terméknél helyszíni alkoholmérést és adminisztratív nyomonkövetési vizsgálatot végeztek a szakemberek.

A laboratóriumi vizsgálatok során csak két termékkel akadt gond.

Egy bornál érzékszervi, egynél pedig analitikai hibát tártak fel. A helyszínen vizsgált termékek analitikai jellemzőiben, például azok alkoholtartalmában, egy esetben sem állapítottak meg szabálytalanságot az ellenőrök.

Egerben a pince utcákat járták végig

Felkai Beáta Olga hozzátette, a turisztikailag kiemelt jelentőségű helyszínekre is különösen figyelnek a nyári szezonális ellenőrzés-sorozat alkalmával, így a Nébih az egri Szépasszonyvölgy „pince utcáit” is ellenőrizte. Összesen hét vendéglátót, valamint pincét vizsgált a hatóság, amelyekben összesen nyolcvanöt bortétel, továbbá egy alkoholos ital és három pálinka nyomonkövethetőségét ellenőrizték. Csak egy forgalmazott termékkel kapcsolatban kellett a hatóságnak eljárást indítania az eredetvédelmi előírások megsértése (jelölési nem megfelelőség) miatt.

A felügyelők a vendéglátó egységek higiéniai állapotára is fókuszáltak. Egy helyszínen ideiglenesen felfüggesztették az üzem tevékenységét nyomonkövetési és higiéniai hiányosságok miatt. A többi egység ellenőrzése megfelelő eredménnyel zárult – foglalta össze a helyettes államtitkár a közleményben.

Lelépő, fotók: Unsplash, illusztráció

Kapcsolódó