Lelépő
Image default

Itt a medvehagyma-szezon, mutatjuk, hol keresd

Az elmúlt napokban beköszöntött a tavasz, ezzel együtt pedig nem csak az első virágok bontották ki szirmaikat, hanem felbukkant a szezon legjobban várt növénye, a medvehagyma is.

Hazánkban elsősorban Zala, Somogy és Baranya vármegyében nő, így a számos jótékony hatással bíró növény leveleit erre érdemes keresnünk. Adunk néhány tippet, hol érdemes a kirándulást egy kis medvehagyma-szedéssel összekötni.

Mecsek

A legnagyobb mennyiségben a Mecsekben találhatunk medvehagymát, amiért évről évre szabályos roham indul márciusban. Az Éger-völgyben, a Száraz-kúti pihenőnél, a tévétorony környékén és Orfűnél is érdemes körbenézni, garantáltan nem jövünk innen el üres kézzel.

Tatabánya, Medvehagyma tanösvény

Tatabánya egyik népszerű tanösvényét nem véletlenül nevezték el a gyógynövényről. A másfél kilométer hosszú, nyolc állomásból áll gasztronómiai tanösvény a Síkvölgyön található. A növény gyűjtése során a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblákról a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait és a szedés veszélyeit ismerhetjük meg, de – ahogyan a kirándulástervező.hu is írja – elkészítési ötleteket, felhasználási javaslatokat, receptötleteket is kaphatunk.

Zala

Zala vármegye is bővelkedik medvehagymában. A szeretünkzala.hu gyűjtése szerint érdemes ellátogatni a Nagykanizsához közel eső Obornak és Bocska közötti erdőkbe, Vállusra, Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj tengelyen található erdőkbe, Kehidakustányba a Deák-kúthoz, és a Zalaegerszeghez közel eső Csácsbozsoki erdőbe. Jó eséllyel találunk Nemesszernél, Sohollárnál, Szentpéterúrnál is, illetve a Zalához közeli Sarvaly-forrást is érdemes felkeresni.

Figyelem! Medvehagymából saját szükségletre naponta legfeljebb két kilogrammot szedhetünk, kereskedelmi célú gyűjtése engedélyhez kötött. Legyünk nagylelkűek és hagyjunk másnak is belőle!

A tavasz első heteit érdemes kihasználni arra, hogy a természetben barangolva a medvehagyma mellett csodálatos virágokban is gyönyörködjünk. Ebben a cikkünkben látványos fotókon mutatjuk be, hogyan borult lila-fehérbe a dunavecsei Csabonyi erdő, itt pedig egy képgalériát mutatunk arról, hogy aktuálisan mely védett növényeink bontogatják a szirmaikat a Bükkben. Ebben a cikkünkben pedig arról lehet olvasni, hogy védetté nyilváníthatják azt a dél-bajai területet, ahol a csodálatos és elképesztően ritka tarka sáfrány nő.

lelépő.hu, fotók: Pixabay

Kapcsolódó