Lelépő
Image default

Európa legidősebbje – Matuzsálemi korú, húsz éves fekete gólya tért haza a Tisza partjára

Egy régóta nyomon követett fekete gólya (Ciconia nigra) került távcső elé. Augusztus 4-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őre vette észre a húsz éves példányt. 

Jó adag szerencse kell ahhoz, hogy egy gyűrűvel megjelölt madarat megpillantson az ember és ez most – egy év után – újra kijutott neki. A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatása szerint a folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel.

A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly, Szajol, Tisza-part.

A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák.

„5082! Ünnepelhetünk!” – írja a nemzeti park, hozzátéve, idén nyáron töltötte be a madár a huszadik életévét. Ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ő a legidősebb fekete gólya! Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül

bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány!

A szakértők úgy vélik, e a gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére. A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Lelépő, fotók: Nagy Gábor, Hortobágyi Nemzeti Park

Kapcsolódó