Lelépő
Image default

Csak három napig lesz látogatható az ország talán legszebb kilátója

A Nógrád vármegyében, a Cserhát legmagasabb pontján, a 466 méteres Sasbércen álló látványos épület eredetileg kilátó és erdészlak volt, felső szintjén jellemzően a területet látogató vadászok pihenhettek. 
 
A sasbérci kilátó szezonálisan tart nyitva, hagyományosan április és október között várja a kirándulókat, idén azonban karbantartás miatt hosszabb ideig van zárva. Húsvétkor azonban szombaton, vasárnap és hétfőn kinyitják a kapuit, hogy aztán a hónap hátra lévő részében elvégezzék a szükséges munkálatokat. A tényleges nyitás május 6-7 körül várható, a kilátó továbbra is csak hétvégéken és ünnepnapokon lesz látogatható – akkor viszont ingyenesen.
 
 
Úgy tudni, hogy a bujáki birtok gróf Károlyi Erzsébet hozományaként került a Pappenheim-család birtokába. A látványos épületet Pappenheim Szigfrid gróf építtette felesége kérésére az 1910-es években, bajor mintára. Az impozáns kilátó-vadászház tervezője Franz Zell, müncheni építész volt, a kivitelezést Gajdóczi Lajos, gyöngyösi építési vállalkozóra bízták. Ebben az időszakban a torony kettős célt szolgált. Egyrészről a földszinten lakott a családjával a gróf erdésze, az emeleti helyiségekben pedig a tulajdonos szobái voltak, ahol a vadászatok során vendégeivel együtt megpihent. 
 
 
Az erdőterületet a család az 1930-as évek végén eladta, az államosítás pedig egyet jelentett a pusztulással. A torony teljesen gazdátlanná vált az 1950-es évekre, így állapota még tovább romlott. A pozitív fordulatra ötven évet kellett várni, a torony felújítása 2001-ben kezdődött meg, 2002 óta pedig kilátóként funkcionál. 
 
A Cserhát legmagasabb pontján álló kilátóból fantasztikus panoráma nyílik, jól látható a Börzsöny és a Mátra vonulata is, de megfelelően tiszta időben nem csak a Dunakanyar rajzolódik ki, de a Tátra is felbukkanhat a látóhatáron. 
 
 
 

Kapcsolódó