Lelépő
Image default

Itt a bizonyíték: aranykorát éli a balatoni hajózás

Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain. Az elmúlt huszonkét évben nem volt példa ekkora balatoni forgalomra.

Minden tekintetben nőtt a Balaton hajóforgalma

Kiemelkedő utasforgalommal zárta a 2023-as balatoni hajózási szezont az állami többségi tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. Ez derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Az erős nyári forgalom hatására már a személyhajózási szezonban sikerült elérni a kétmillió fölötti utasszámot. Október végéig mind a kompok, mind a személyhajók forgalma meghaladta a tavalyi, sőt a 2019-es számokat is. Az emelkedő tendencia folytatódott az év utolsó hónapjaiban is.

Egyre többen fedezték fel a hajó és a kerékpár kombinálásával a magyar tengert

A személyhajók forgalma éves szinten 3,5 százalékkal erősödött 2022-höz képest, több mint 724 ezren léptek a BAHART hajóinak fedélzetére idén. A komppal utazók száma közel 10 százalékkal nőtt a 2019-hez adatokhoz viszonyítva, és az előző évinél is jobbnak bizonyult. A szállított kerékpárok száma pedig minden eddigi rekordot megdöntve megközelítette a 130 ezret.

Az év végi eredményekhez az ünnepi időszak jelentős forgalma is hozzájárult. A sűrített, 30 perces menetrend, a kedvező időjárás, illetve a számos Balatoni-parti program is pozitívan befolyásolta az utazókedvet.

Ezek voltak a legnépszerűbb útvonalak

A menetrendi hajózásban a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonal volt a legnépszerűbb, de

sokan utaztak Balatonboglár és Révfülöp, valamint Balatonföldvár és Tihany között is.

A statisztikai adatok szerint a BAHART sétahajóit összesen 150 ezer utas választotta, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Bulihajókon a nyári szezon végéig 22 ezren kapcsolódtak ki, míg a Varázshajókon 8 ezren. A legtöbb programhajós utas Balatonlelléről indult útnak 2023-ban.

A kompok az idei évtől a téli időszakban hétköznapokon 60 percenként, hétvégente pedig már 30 percenként, sűrített menetrendben közlekednek. A menetrend változása mellett 2024-től a komp bérletként szolgáló BAHART Kártya is megújul a digitális vásárlás és felhasználás bevezetésével, a korábbi kedvezmény struktúra (10-12-15%) megtartása mellett.

Lelépő, fotók: Bahart

Kapcsolódó