Lelépő
Image default

Ismét látogatható a kilátók királynője

Augusztus végén adták át Lillafüreden a 122 évvel ezelőtt felállított Zsófia-kilátó újjáépített változatát.

Hetven év után ismét a Lillafüred feletti Dolka-tetőn magasodik a Zsófia-kilátó, amelyet a kilátók királynőjének tartanak. Augusztus 23-án adták át az újjáépített, pazar létesítményt, az eseményen jelen volt Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár, dr. Kiss János, a térség országgyűlési képviselője, dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. felügyelő bizottsági elnöke és Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is.

A Zsófia-kilátó kalandos történettel rendelkezik. 122 évvel ezelőtt épült az első vidéki kilátóként, amit Szűcs Sándor tervezett és aminek létesítését a Borsodi Bükk Egylet fizette.

A kilátók királynője a 20. században a Palotaszálló mellett meghatározta Lillafüred látképét, igazi képeslapos turistalátványosságnak számított.

A két világháborút igen, az 1950-es éveket azonban már nem élte túl.

Lebontották és a helyére antennát telepítettek.

A Zsófia-kilátó rekonstrukciója 2021 őszén kezdődött, a cél pedig az volt, hogy megjelenésében a korábbi kilátót tükrözze, azonban a mai modern kornak megfelelő biztonsági és kényelmi szempontok is megvalósuljanak benne.

Az új kilátó vörösfenyőből és kőből készült és olyan varázslatos panorámát nyújt a környező tájra, amiért valóban megéri felkeresni.

lelépő.hu, fotók: Horváth Csongor, Lillafüred Online Facebook oldala

Kapcsolódó