Lelépő
Image default

Így néz ki a Balaton új kilátója és ilyen panoráma tárul innen elénk

A Balaton Fejlesztési Tanács nyolcmillió forintos pályázati támogatásának segítségével épült meg a balatonberényi Csicsergő-félszigeti kilátó.
 
Mesés kilátások
 
Balatonberény egy év alatt két kilátó átadását is megünnepelhette. Emlékezetes, hogy nyáron adták át a rendkívül impozáns Somoshegyi kilátót, amely a 76-os főút mentén található és ahonnan varázslatos kilátás nyílik a magyar tengerre. 
 
 
Most a Csicsergő-félszigeten felépített, a terület nevét magán viselő kilátót vehették birtokukba a kirándulók és a balatonberényiek. Maga az építmény kilenc méter magas, vasbetonlemez alépítményen áll, a kilátó szerkezete pedig fenyőből készült. A kétszintes kilátóról páratlan panoráma tárul elénk,
 
megmutatja magát a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is.
 
A kilátó egész évben ingyenesen látogatható, de az építményen egyszerre csak tíz fő tartózkodhat.
 
Madarak otthona
 
A Csicsergő-félsziget érintetlen, fás részén – amely részben Natura 2000-védelem alatt áll – sok madárfaj talál menedéket, ezért a fejlesztés fontos célja a madárvilág, a parti nádas élővilágának magasból történő bemutatása összhangban település „A Balaton zöld sarka” szlogenjével.
 
 
 
A Csicsergő-félsziget a vízállástól függően néha szigetté alakul,
 
a nádassal ölelt 1,55 hektáros természetvédelmi terület őrzi azt a letűnt időszakot, milyen is lehetett a táj a Balaton szabályozása előtt. 
 
lelépő.hu, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó