Lelépő
Image default

Kilenc múzeum fonódik össze egyetlen legendás magyar festő égisze alatt

Rippl-Rónai József (1861-1927) minden korszakából mutat jellemző és jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely október 18-án nyílik Kaposváron.

Rippl-Rónai József egykori otthona ma egy különleges emlékmúzeum. Az egyik fogadott fia, Dr. Martyn Róbert gondosan megőrizte az eredeti bútorokat, lakberendezési tárgyakat és relikviákat. A művész néhai testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, valamint a kaposvári múzeum szakemberei több évtizedes gyűjtőmunkával jelentős Rippl-Rónai képgyűjteményt hoztak létre. A Rippl-Rónai József Emlékmúzeum 1978-ban nyílt meg.

A múzeum működését folyamatos gyűjtő- és kutatómunka szolgálja, mely segítségével részletváltoztatásokat tudnak létrehozni. A „Rippl-Rónai a színek bűvöletében” című időszaki kiállításon hét vidéki múzeumból kölcsönzött tizenkilenc műtárgyat mutatnak be. De megtekinthetők a múzeum saját, eddig raktáron lévő anyagával közösen.

A közös együttműködésen alapuló vállalkozásban részt vesz a Hatvany Lajos Múzeum is. Ott jelenleg a Rippl-Rónai Múzeum legértékesebb kilencven darabos kollekciója látható egy időszakos kiállításban.

Így tehát kilenc múzeum fonódik össze Rippl-Rónai József égisze alatt.

A tárlat különlegessége a festő „züleim negyvenévi házasság után (1897)” című kettős portréja, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt. Emellett az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908), az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című festményt is.

A megnyitó napja is különleges, hiszen október 18-án ünnepeljük a magyar festészet napját. A dátumválasztás Szent Lukács hagyományához kötődik, aki a festők és a festészet patrónusa volt.

Ez a jeles nap arról szól, hogy felhívják a magyar társadalom figyelmét a képzőművészet fontosságára.

A múzeum szeretné hangsúlyosan kiemelni Rippl-Rónai József alkotásait, értékeit, helyét a magyar művészettörténet kánonjában.

Az időszaki kiállítás két hónapig tart nyitva; a csodálatos alkotások december 10-ig tekinthetők meg.

Lelépő, fotók: Rippl-Rónai Múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó