Lelépő
Image default

Ezen a varázslatos helyen libegőzés közben gyönyörködhetünk a szentjánosbogár rajzásban

Az idei szentjánosbogár rajzás a vége felé közeledik. Az Alcsúti Arborétumban már lezajlott, Eplényben azonban most éri el a csúcsát. Érdemes felkeresni a következő pár napban a Síaréna Vibe Parkot, aki kimarad, lemarad.

A Síaréna Vibe Park tájékoztatása szerint a héten még három alkalommal, július 4-én, 6-án és 7-én, azaz kedden, csütörtökön és pénteken indulnak libegőzéssel egybekötött szentjánosbogár-túrák. Hétfőn ráadásul egy különleges természeti jelenség, a felkelő szuperhold adott egyedülálló hátteret a sok kicsi világító bogár rajzásának.

A szentjánosbogár-túrák időpontjairól és az esemény részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.

Mit kell tudni a szentjánosbogarakról?

A Szentjánosbogarat 2015-ben az év rovarának választották. A Magyar Természettudományi Múzeum leírása szerint leginkább ritkás erdőkben, erdőszegélyeken, cserjés helyeken él. Emellett szereti a dús növényzetű réteket, parkokat, temetőket, nagyobb kerteket.

A nagy szentjánosbogár folyamatosan világít.

A kis szentjánosbogár nősténye és a trópusi fajok nagy része azonban fajra jellemző frekvenciával és mintázattal villog. A kifejlett szentjánosbogarak életében a fénykibocsátás (biolumineszcencia) a hím és a nőstény egymásra találásának eszköze.

A szentjánosbogaraknak a lárvája is világít, bár sokkal gyengébben, mint a nőstény. Az ő esetében azonban a fénynek figyelmeztet szerepe van.

Érdekesség, hogy a szentjánosbogarak által kibocsátott fény úgynevezett hideg fény. A folyamat ugyanis nagyon jó hatásfokkal működik. A fény előállításához használt energia közel 98 százaléka a fénytermelésre fordítódik, miközben hő alig keletkezik.

Lelépő, fotó: Unsplash, illusztráció

Kapcsolódó