Lelépő
Image default

Magyar festő száz éve nem látott remekműve csodálható meg egy ingyenes kiállításon

Hazatért Rippl-Rónai József száz éve nem látott remekműve, amelyet a kiállítás után elárvereznek.  
 
A klasszikus műveket felvonultató december 19-i eseményen két igazi művészeti szenzációt is elárvereznek a Virág Judit Galériában. Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című képét 1928-ban állították ki utoljára, azóta a nagyközönség egyáltalán nem láthatta,
 
hányattatott történet és több évtizednyi külföldi tartózkodás után került haza.
 
A festmény párja, A geszti kastély Somogyban című alkotás ma is a Magyar Nemzeti Galéria egyik kincse. A most aukcióra kerülő Rippl-Rónai mű a festő egyik legmerészebb, hibátlan tájképe, ezt jól jelzi a kikiáltási ára is. Százhatvan millió forintról eddig csak egyetlen klasszikus festmény indult a magyar műkincspiac történetében:
 
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe végül rekordáron, négyszázhatvan millió forintért kelt el ugyanennek a galériának a tavalyi árverésén.
 
A december 3. és 18. között, a Virág Judit Galériában megrendezésre kerülő kiállításon Rippl-Rónai szenzációja mellett megtekinthető elsz Vaszary János Alassiói strand (Alassiói tengerpart) című, 1938-ban készült festménye, Maurer Dóra 1985-ös Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve is az azt követő aukció pedig minden bizonnyal a kortárs festészet ünnepe lesz.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó