Lelépő
Image default

Minden eddiginél látványosabb programokkal vár a Hortobágyi Lovasnapok

Örök élményt jelent a hatalmas ménes egy részét és az idei csikókat élőzenés méneshajtás során látni a puszta naplementéjében, a Hortobágyi Lovasnapok keretében.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban. A Hortobágyi Lovasnapokon háromszáz ló mutatkozik be július 14-16 között.

Látványos versenyek, hihetetlen izgalmak várnak

Péntek, szombat és vasárnap délelőtt kilenc órától kora estig szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovas programok, bemutatók várják a látogatókat. Több országos lovasversenynek is otthont ad majd. A Hortobágyi Derby és a Nagydíj, továbbá országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, fogathajtó staféta verseny, szimultán fogathajtó verseny és a Dunka Csaba emlékverseny is várja az érdeklődőket.

Természetesen nem maradhatnak el a lovas show-k. A résztvevőket garantáltan lenyűgözik, miközben bizonyítják azt, milyen harmónia és szavak nélküli összhang létezhet állat és ember, ló és lovasa között.

Csikós és pusztaötös bemutatók, huszár és rendőr karüsszel, kaszkadőr lovasok produkciói ejtik majd ámulatba a látogatókat.

A Hortobágyi Vágta idén az esemény vasárnapján várja a látogatókat: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

Változatos kulturális programokkal is készülnek

A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva” címet viselő grandiózus néptánc produkció. Címét egy pásztor anekdotából kapta.

Több néptáncegyüttes közreműködésében száz-százötven táncos bevonásával létrejött produkcióját láthatja a közönség.

Közreműködik a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes.

A gyerekekre is gondolnak a Hortobágyi Lovasnapokon

A hatalmas gyereklovasfalu forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak az érdeklődők, mialatt kortalan kézművesfoglalkozások zajlanak.

A lovasfaluban a Miskolci Csodamalom Bábszínházzal, a Langaléta Garabonciásokkal, a Debreceni Hajdú Táncegyüttessel, a Debreceni Népi Együttessel és a Ládafia Bábszínházzal lehet találkozni. Ott lesznek a Szárnyas Sárkányok, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, akik

a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok boszorkányos ügyességét mutatják be.

A Petőfi évfordulóra is emlékezve megjelenik Boka Gábor is, akinek János vitéz darabja a mesélés öröméről szól.

Nem maradhatnak el a tradicionális pásztorételek sem. Többek között négyszáz kilogramm bográcsban elkészített szürkemarhát kóstolhatnak a részvevők. A kézműves vásáron pedig a hazai, kézzel készült termékek gazdag kínálatából lehet majd szemezgetni.

Lelépő, fotók: Hortobágyi Lovasnapok hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó