Lelépő
Image default

Új kilátók, madármegfigyelő állomások és tanösvény vár a Kiskunság egyik legszebb tavánál

Befejeződött a Péteri-tó eredeti mederalakulatának visszaállítását célzó élőhelyfejlesztés a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, melyre 330 millió forintot fordítottak – tájékoztatott a nemzeti park.
 
A Péteri-tó Kiskunfélegyházától tíz kilométerre, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A kétszázhúsz hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág: több mint kétszáz madárfaj fordul itt elő.
 
 
A tó mai állapotát az 1920-30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át, három egységből álló tórendszert létrehozva. 
 
 
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja az volt, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.
 
 
Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök-tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé a tó két másik oldalára is épült egy emeletes kilátó és egy madármegfigyelő les a természetvédelmi bemutatás részeként, valamint elkészült az új, Meizl Ferenc nyugalmazott kiskunfélegyházi iskolaigazgatóról elnevezett tanösvény is.
 
Az ország számos pontján figyelhetjük meg csodálatos madárvilágunkat. A Bükkben daloló pacsirtákat, a Balatonnál látványos madárleseket találhatunk, a gólyák megfigyelését pedig mi magunk is segíthetjük.
 
Lelépő.hu, fotók: Kiss Mónika, Molnár László

Kapcsolódó