Lelépő
Image default

Csodálatos emlékkápolna magasodik a magyar csúcs tetején

Az Írott-kő Nemzeti Park osztrák oldalán, a Geschreibenstein, vagyis az Írottkő tetején található egy erdei emlékkápolna.

A behavazott tájon csodálatos látványt nyújt, lelassulásra, elgondolkodásra ösztönöz egy mesebeli kápolna, amelynek mozaikjai színesen csillognak a téli napsütésben. Különösen akkor érinti meg a túrázót, amikor kiderül, valójában nem is kápolna, hanem a két világháborúban elesettek emlékét őrzi.

Emlékkápolna

A gyönyörű természeti környezetben, az Írott-kő tetején található emlékművet az Osztrák Bajtársi Szövetség – Burgenlandi Regionális Egyesület építtette, a két világháborúban elesett és eltűnt burgenlandiak emlékére 1961-ben. Az építményt Ferry Zotter tervezte, az emlékkápolna mozaikja pedig Szent Mártont, Burgenland védőszentjét ábrázolja. Úgy tudni, az építési munkákat Johann Ulber mester vezette.

Az emlékmű egy emlékkápolnából, harangtoronyból és hét emlékkőből áll, melyek között megtalálható a csendőrség, a Vöröskereszt és az osztrák állami tűzoltószövetségé is.

Az Írott-kőről

Az Írott-kő a Kőszegi-hegység és egyben Dunántúl legmagasabb, 882 méteres pontja. Elnevezését a legendák szerint az itt áthaladó Batthyány–Esterházy határ feliratozott határkövéről kapta.

1891-ben állították az első kilátót ide a Kőszegi Turista Egyesület tagjai. Ez egy fából készült torony volt, mely 1909-ig szolgálta az idelátogató turistákat. A trianoni osztrák–magyar határ az 1913-ban épült kő kilátó közepén húzódik végig, ezt a torony közepén egy határkő is jelzi. A kilátó bejárata az osztrák oldalon van.

Lelépő, fotók: Keresztes Csaba, a Lelépő hivatalos Facebook csoportja

Kapcsolódó