Lelépő
Image default

Az alacsony vízállás miatt sírkövek bukkantak fel a Petőfi hídnál, kiderült, mi lett a sorsuk

A Duna alacsony vízállása miatt ismét láthatóvá váltak a hatvan évvel ezelőtt a Duna partján elszórt sírkövek. A Nemzeti Örökség Intézete, mint a Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézménye lépéseket tett az ügyben. Kiemelte a mozdítható síremlékeket, és méltó helyre, a Fiumei úti sírkertbe szállította azokat.

„Köztudott, hogy Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt” – hívja fel a figyelmet a NÖRI. Hozzáteszik, ezeket a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével párhuzamosan felszámoltak és beépítettek. Számos síremléket korábban már meg tudtak menteni ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor.

A Németvölgyi temető hasonló történettel bír. A temető 1885 és 1912 között volt aktív, de csak az 1960-as években számolták fel. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe szállítottak, de a NÖRI becslése szerint

valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor.

„A Nemzeti Örökség Intézete akciójával a kegyeletsértő állapotot szeretnénk megszüntetni. Határozott szándékunk azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni.” Ezt mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a síremlékek kiemelése kapcsán.

Úgy tudni, a mostani alkalommal négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról.

Móczár Gábor elmondása szerint feltett szándékuk, hogy alacsony vízállásoknál a munka folyamatos végzésével egyre több, ilyen méltatlanul felhasznált síremléket mentsenek meg. Ezeket egy kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe kívánják szállítani. A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben.

Az alacsony vízállás miatt nem csak a sírkövek bukkantak elő, hanem az úgynevezett Ínség-szikla is a Gellért-hegy lábánál. Erről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Lelépő, fotók: NÖRI

Kapcsolódó