Lelépő
Image default

Olyan alacsony a Duna vízállása, hogy előbukkant a vízből a leghátborzongatóbb nevű képződménye, az Ínség-szikla

Az Ínség-szikla baljós neve nem véletlen. Aszályos időket jelző alacsony vízállás esetén válik láthatóvá a Gellért-hegy lábánál húzódó képződmény – írja az énbudapestem.hu

Az Ínség-szikla az ország legalacsonyabb hegycsúcsa?

Legismertebb neve az Ínség-szikla, de emlegetik Ínség-zátonyként vagy Ínség-kőként is. A képződmény tengerszint feletti magassága 95,76 méter. Ez azt jelenti, hogy nagyjából akkor bukkan ki, ha a vízállás olyan alacsony, hogy a 95 centimétert sem éri el.

Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsaként is emlegetik.

Fotó: Bartha Dorka

Nem először látható a képződmény a Dunában

A Szabadság hídon állva is könnyű észre venni, pontos helye a 1645,4 folyamkilométernél van.

Az utóbbi évtizedekben több alkalommal is előbukkant, 2003-ban, 2011-ben, 2015, 2018-ban és tavaly augusztusban is láthattuk.

Fotó: Bartha Dorka

Úgy tudni, a 19. század végéig a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplom alatt számos nagyobb szikla sorakozott a hegy lábánál, amiknek mintegy folytatása volt a mederben az Ínség-szikla. 1898-1899 között a Szent Gellért rakpart kiépítésekor a felsőbb sziklákat felrobbantották, így a vízből kiemelkedő szirtek eltűntek. A Szabadság híd budai pillére részben egy hasonló kőszirtre épült.

Ezt olvastad már?

A világ egyik legelismertebb turisztikai lapja, a Condé Nast Traveler nemrégiben bejelentette az idei Readers’ Choice Awards díjazottjait. Ezek között két budapesti szálloda is helyet kapott. Az Aria Hotel Budapest ötödik helyezést ért el a közép- és dél-európai hotelek között. Az Anantara New York Palace Budapest Hotel a hetedik helyen végzett. Az összesített listán szintén szerepel a két budapesti szálloda, itt a tizennegyedik és a huszonhatodik helyen végeztek az „Európa többi része” kategóriában.

Két budapesti szálloda is a világ legjobbjai közé került a leghíresebb turisztikai magazin toplistáján

Lelépő, fotók: Bartha Dorka, Énbudapestem

Kapcsolódó