Lelépő
Image default

Évente akár 4 milliárd forintot is elkirándulhatunk a Pilisben egy friss kutatás szerint

Évente akár négymilliárd forintot is eltúráznak a magyarok a pilisi erdőkben a Corvinus Egyetem szerint. A kutatók elsőként mérték fel a Pilisi bioszféra-rezervátum gazdasági értékét az utazásiköltség-módszer szerint.

A Corvinus Egyetem szerint az adja meg a terület értékét, hogy az odalátogatók mennyi pénzt és időt szánnak a felkeresésére. Az eredmények szerint az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely, a Pilisi bioszféra-rezervátum. Itt a kirándulók erdei kikapcsolódásának pénzbeli értéke 2020-ban körülbelül 3,8 milliárd forint volt, ez 2023-ban mintegy 4,6 milliárd forintot tesz ki.

Egy félnapos túrázás 2900 forintot, egy egész napos kirándulás 5000 forintot ér a kirándulóknak.

A kutatók megállapították, hogy a magyar erdők együttes rekreációs értéke mintegy 39 milliárd forint, amely az évente kitermelt fák piaci értékének ötöde. Hangsúlyozták: a társadalom ingyenesnek és gyakran magától értetődőnek veszi a természet által nyújtott előnyöket. Pedig a zöld környezet megléte már korántsem evidens, segítheti azonban a természeti tőke elismerését, ha az értékét pénzben is kifejezik.

A Corvinus kutatói kiszámították azt is, hogy egy átlagos magyarországi erdőlátogatás értéke 870 forint.

Ezt olvastad már?

Tíz új digitális meseösvényen fedezhetik fel a kirándulók a Pilist és környékét a Digitális Vándor ingyenes applikáció letöltésével. A program összesen már több mint hetven digitális ösvénnyel várja a természetjárókat az ország minden pontján.

Tíz új digitális meseösvény segítségével fedezhetik fel a gyerekek a Pilis titkait

Lelépő, fotók: Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó