Lelépő
Image default

Öt vidéki étterem, amiért megéri útnak indulni

Körbenéztük, mit kóstolhatunk hazánk első vidéki Michelin-csillagos éttermeiben és BIB Gourmand ajánlással rendelkező helyein. Mutatjuk, hová érdemes asztalt foglalni. 
 
Platán Gourmet – Tata
 
A tatai gourmet étterem a fine-dining csúcsát nyújtja hazánkban, egyben
 
az első olyan vidéki étterem, amely a Michelin értékelése szerint két csillagot is érdemel.
 
Pesti István séf hét éve dolgozik az étteremben, a siker titkát pedig abban látja, hogy a saját kertjükben megtermelt alapanyagokból főzhetnek, a befőzés, a savanyítás, az aszalás és a szárítás is része az eszköztáruknak. A degusztációs menüben megtalálható wagyu, kacsamáj torchon, süllő, vadas és őz is.
42 restaurant- Esztergom
 
Az esztergomi 42 Restaurant 2022-ben nyerte el első vidéki étteremként a Michelin csillagot.
 
A céljuk az, hogy fogásaik által megmutassák azt, mit látnak a világból, amelyre egy folyamatosan mozgó, mindig változó óriási játszótérként tekintenek. Kilenc fogásos menüjükben szerepel lazacpisztráng, kacsamáj, tengeri sügér, fürj, marha hátszín és egy Ezeregy éjszaka fantázianévre keresztelt malátás, meggyes, pisztáciás tejberizs is.
 
Anyukám Mondta – Encs
 
Az encsi Anyukám Mondta elsősorban helyi alapanyagokat használ, változatos ízeket vonultat fel és miközben isteni fogásokat készítenek, még arra is jut idejük, hogy
 
szívüket-lelküket beletegyék a saját készítésű kenyerükbe, szörpjükbe, kolbászukba.
 
A téli étlapon megtalálható a kakasleves, a szarvasraguval kínált házi tészta, a ludaskása, a rántott mangalica, a ragacsos oldalas, de kóstolhatunk pizzákat, focaccia-kat és zseniális sajttortát is.
 
Casa Christa – Balatonszőlős
 
A Kis Gella dombon található Casa Christa a lassú étkezés, a slow living esszenciáját hirdeti és szintén BIB Gourmand ajánlást kapott a Michelintől.
 
A helyi alapanyagokból, a szezonalitáson alapuló konyha a fenntartható szemléletet közvetíti.
 
Muszáj megkóstolni a harcsapaprikásukat, amelyet egy tejfölös, túrós lasagne formájában gondolták újra, de ehetünk teljes értékű vegán fogásokat és klasszikus magyaros ételeket is.
 
Macok – Eger
 
Az egri vár tövében található, BIB Gourmand minősítésű Macok bisztró játékosan elegáns gasztronómiai élményt kínál. Az alapanyagok kiválasztásánál megkeresték a környék legjobb kistermelőit, akik elsőrendű nyersanyagokat biztosítanak, mint például a szilvásváradi pisztrángjuk, vagy a bükki sajtkülönlegességeik, melyek kínálatuk központi elemeivé váltak.
 
Azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos, régi ízeket felidézni, de megjelenésben kicsit újra gondolt tálalási formában elfogyasztani.
 
Az étlapjukról csak ajánlani lehet a vargányás vadmalaclevesüket szalonnás áfonyával, a szűzpecsenyét „rakott krumplival”, kakukkfüves vargányával és a tejfölhabbal és málna szósszal kínált zseniális túrógombócukat.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó