Lelépő
Image default

Inváziós faj felmérése miatt kéri a természetjárók segítségét az egyik nemzeti parkunk

Felmérik a világ száz legrosszabb inváziós fajának listáján is szereplő nutria állományát. Az állat hatalmas károkat tud okozni a természetben. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a horgászok és a természetjárók segítségét kéri az idegenhonos, inváziós nutria előfordulásával kapcsolatban. Közösségi oldalukon közzétett felhívásukban azt kérik, ha valaki a környéken nutriát lát vagy fotóz, az észlelési helyet és az állatról készült fényképet küldje el a biroeva@bfnp.hu e-mail címre.

Fotó: Jakabházy Miklós, Maimalac

A nutriáról

A nutria Dél-Amerikában őshonos állat, Észak-Amerikába, Európába, Afrikába és Ázsiába pedig betelepítették. A szőrmetenyésztő farmokról kiszökött állatok a szabad természetben önfenntartó populációkat hoztak létre.

Elsősorban állandó vizeink mellett, különösen nádasok és mocsarak közelében fordul elő, nem távolodik el száz méternél távolabb a vizektől, amelyben él.

Hatalmas károkat okoz, a világ száz legrosszabb faja közé választották.

Fotó: Jakabházy Miklós, Maimalac

Komoly károkat képes okozni a vízfolyások partján, a gátakban és az öntöző rendszerekben. Mindemellett hatalmas területeken képes elpusztítani a nádasokat, mely hatással van az ott élő többi élőlényre. A nutria nagyobb populációja képes nyílt vízfelszínek kialakítására az ott található növényi állomány elfogyasztásával.

A nutria rajta van az IUCN által létrehozott „A világ 100 legrosszabb” inváziós fajait tartalmazó listán.

Ezt olvastad már?

Jakabházy Miklós, vagyis Maimalac elképesztő felvételeket szokott készíteni Tatán és környékén, nemrégiben azonban egészen különleges pillanatokat, egy szerelmes nutria pár romantikus együttlétét örökítette meg.

Csókolózó hódokat fényképezett le egy magyar fotós a tatai lápon

Szívesen nézegetnél még csodálatos felvételeket ennek a tündéri párnak az otthonáról? Ebben a cikkünkben Solymos Ákos fotóin keresztül mutatjuk meg, milyen látványos a hajnal, ha a tatai Fényes tanösvény ködpárájára érkezik meg.

Lelépő

Kapcsolódó