Lelépő
Image default

Megszűnik a túraútvonal az ország egyik legszebb erdőrezervátumában

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán adott tájékoztatást arról, hogy a Kékes Erdőrezervátumon átvezető sárga + jelzés megszűnt.

A tájékoztatás szerint a Kékes Erdőrezervátumon áthaladó sárga + jelzés megszűnéséről a Magyar Természetjáró Szövetség és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közösen döntöttek.

Mostantól tilos belépni az erdőrezervátumba

Úgy tudni, az olyan természetes folyamatok következtében, mint a széldöntések, a száraz fák kidőlése, az erdőrezervátumi útvonal folyamatos karbantartást igényelne. Kidőlt fák problémájának megoldása, az útvonal folyamatos járhatóságának biztosítása és biztonságossá tétele azonban nem összeegyeztethető az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal.

A nemzeti park felhívja a figyelmet arra, hogy

a fokozottan védett területre, (így az erdőrezervátum területére is) amennyiben turistaút nem vezet – engedély hiányában – belépni tilos.

Így lehet eljutni ezentúl a Kékestetőre és a Som-nyeregre

A kirándulók ezentúl Gabi-halála felől a kék + jelzésen lefelé a Pisztrángos-tóhoz, onnan a piros + jelzésre, majd a sárga „o” jelzésre áttérve juthatnak el a Som-nyeregre. Másik opcióként a kék + jelzésen felfelé a Sötét-lápa nyereghez, onnan a kék — jelzésre áttérve juthatnak el Kékestetőre.

A Som-nyereg felől a sárga „o” jelzésen lefelé, onnan áttérve a piros + jelzésre a Pisztrángos-tóhoz érhetünk. A kék + jelzésre áttérve juthatnak el a kirándulók először a Gabi-halálához, majd a jelzésen maradva a Sötét-lápa nyereghez. Másik lehetőségként pedig a sárga — jelzésen tovább haladva juthatnak el Kékestetőre.

Mint ismert, a Kékes Erdőrezervátum egy olyan ősi állapotban lévő, öreg bükkös, ahol a változatos faállomány-szerkezet és a természetes erdődinamikai folyamatok teljes ciklusban vizsgálhatók.

Lelépő, fotók: erdőrezervátum.hu, Víg Tamás

Kapcsolódó