Lelépő
Image default

Így ünnepelheted meg hazánk geológiai csodáit a Földtani sokszínűség világnapján

Október 6 a földtani sokszínűség világnapja. Erről az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében immár másodízben emlékezik meg a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark a Földtani sokszínűség világnapjáról október 7-én, a tradicionális geotóp napon emlékeznek meg. Különleges programokra hívogatják a látogatókat.

Ősélőhely titkai tárulnak fel a geoparkban

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely, az Ipolytarnóci Ősmaradványok egy tovatűnt, mára már megkövült világba enged betekintést. Tanösvényein a jelenkorból, a hétmillió éves Pannon-tó bükkábrányi fáitól egy szubtrópusi esőerdő szupervulkáni kitörésben elpusztult és egyben konzerválódott ősélőhelyén keresztül.

Az óriáscápákban hemzsegő Paratethys-sekélytenger huszonhárom millió éves feltárásáig lehet búvárkodni a múltban. A geoparkban a megismerést szakavatott túravezetések és high-tech interpretáció teszi közérthetővé.

Geológiai tanösvényen haladhatunk végig

A Geodiverzitás Világnapjának tiszteletére egy nappal később, október 7-én 10 óra 45 perckor az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy ingyenes tárlatvezetés az időspirál és geosite kiállításokon keresztül teszi szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Ezen a napon a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitérnek a térség földtani örökségének népszerűsítésére.

További információk itt.

Ezt olvastad már?

Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa tizenhat leendő UNESCO Aspiráns Globális Geopark pályázatát támogatta a 8. ülésszakának első ülésén, amelyet a marokkói Marrakeshben rendeztek. A Bükk-vidék Aspiráns UNESCO Geopark pályázata is ezek között van.

Kiderült, mikor kaphatja meg az UNESCO rangot csodálatos geoparkunk

Lelépő, fotók: Novohrad-Nógrád Facebook oldala

Kapcsolódó